Criză. Vaccinul antigripal lipsește în farmaciile din Prahova

0

Ministerul Sănătății a anunțat, în urmă cu o lună, demararea campaniei de vaccinare antigripală gratuite pentru anumite categorii de persoane, lansând recomandarea ca, în contextul actual epidemiologic, toată populația să se vaccineze. Surpriză, însă! Vaccinul antigripal lipsește din farmaciile din Prahova, iar în cele mai multe cazuri stocurile vor fi refăcute de abia în luna decembrie.

Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătății a demarat, luna trecută, prin distribuirea primei tranșe de vaccin la nivel național, acțiune care vizează numai anumite categorii de persoane, respectiv gravidele, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, copiii și persoanele cu diverse afecțiuni cronice, precum și personalul din sistemul sanitar.

Peste 12.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în Prahova

Astfel, la finele lunii septembrie, în Prahova au ajuns primele doze de vaccin, care, însă, au au fost destinate numai pentru anumite categorii de persoane, respectiv pentru cadrele medicale din spitale, pentru persoanele din centrele de îngrijire și pentru gravide, urmând ca, Ministerul Sănătății să asigure restul dozelor de vaccin la jumătatea lunii octombrie și în noiembrie.

Problema este că, în ciuda recomandărilor Ministerului Sănătății, ca toată populația să se vaccineze, având în vedere situația epidemiologică, această operațiune este practic imposibilă. Și asta pentru că vaccinul antigripal lipsește din farmacii.

Situația se regăsește nu doar la nivelul farmaciilor din Ploiești, ci și la restul farmaciilor din județ.

„Am încercat să achiziționez vaccinul. Am dat telefoane la mai multe farmacii, inclusiv în județ. Răspunsul a fost același de fiecare dată: „Nu avem vaccin antigripal!”, ne-a povestit un cititor al Observatorulph.ro, care susține că momentan, vaccinul antigripal gratuit pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani nu a ajuns în cabinetele medicilor de familie.

„Am părinții în vârstă, cardiaci… Medicul de familie mi-a spus că primele doze de vaccin au fost destinate pentru gravide și că, probabil, alte doze de vaccin antigripal gratuit vor veni după jumătatea lunii octombrie. Acesta este și motivul pentru care am încercat să cumpăr vaccinul din farmacii”, ne-a explicat cititorul Observatorulph.ro.

Am încercat să vedem dacă situația se confirmă și am sunat, la rândul nostru, la mai multe farmacii din Ploiești, dar și din alte localități din județ.

Din păcate, am primit același răspuns: „Nu avem vaccin antigripal!”. În cele mai multe cazuri ni s-a comunicat că există speranța aprovizionării cu vaccin antigripal în lunile noiembrie sau decembrie, prețul de vânzare recomandat fiind de 50 -55 de lei/doză, cu mici diferențe în funcție de distribuitor.

Campania gratuită de vaccinare antigripală se adresează, potrivit Ministerului Sănătății, numai pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, precum și gravide, conform recomandărilor OMS și ECDC, restul populației urmând să achiziționeze vaccinul.

Singura problemă este că, momentan, serul lipsește din farmacii.

Crește îngrijorător numărul de infectări? Ai la îndemână o soluție sigură de acces la opinii medicale avizate

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău