Parlamentul European a admis că virusul Covid 19 prezintă doar risc mediu pentru angajați, ceea ce înseamnă măsuri mai puțin restrictive

0

Denumit ”virusul ucigaș” și prezentat ca fiind extrem de periculos, Covid 19 a generat mult mai grave daune economice decât sanitare.

Este drept că nu poți raporta viața la bani, dar discuția pe acest palier devine complexă în sensul în care medicina mondială se pare că a neglijat celelalte afecțiuni, doar pentru o protecție extrem de severă în fața Covid.

S-a justificat severitatea? S-au justificat toate costurile?

Un răspuns defavorabil autorităților din întreaga lume vine chiar de la Parlamentul European, for care și-a asumat poziția Comisiei Europene: Covid 19 este un virus cu risc mediu, nu ridicat.

Ce înseamnă asta pentru angajați și angajatori? 

Conform agenției Reuters, europarlamentarii şi-au retras obiecţiile după ce au primit din partea executivului comunitar garanţii cu privire la siguranţa sanitară la locul de muncă.

Conform unei directive europene pe care s-a bazat în decizia sa Comisia Europeană, un agent biologic din grupa a treia de risc, cum a fost acum clasificat noul coronavirus de către aceasta, poate provoca boli grave şi poate reprezenta un pericol semnificativ pentru angajaţi, dar în general pentru acesta există profilaxie şi un tratament eficace disponibil.

În schimb, un agent biologic din grupa a patra presupune ”un risc ridicat de răspândire în comunitate” şi pentru acesta nu există profilaxie sau un tratament eficace disponibil. Vechea clasificare ar fi putut duce la procese penale, în care angajații să își acuze angajatorii pe motiv de expunere la risc. La fel de bine, mulți angajatori ar fi putut să își închidă businessurile, chiar dacă nu erau obligați, având de suferit și angajații. Era genul de situație din care nimeni nu avea de câștigat.

Conform noii poziții a P.E., prin reevaluarea clasificării gradului de periculozitate, se vor evita situațiile tensionane, eventuale procese, fiind mult mai simplu să informezi corect oamenii, iar aceștia să se protejeze.

Comisarul european pentru pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a promis că executivul comunitar ”va încuraja puternic statele membre să se asigure că instrucţiuni scrise vor fi furnizate tuturor lucrătorilor expuşi coronavirusului”.

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău