N-aș fi vrut să fiu în pielea părinților de la Timișoara, care au aflat că bebelușii lor sunt infectați cu Covid, pentru ca mai apoi să afle că nu sunt

Bâlbâielile în gestionarea situației în care ne aflăm sunt inerente. Imposibil să nu se greșească undeva, însă sunt situații în care greșelile pot avea consecințe deosebit de grave, cu puternic impact emoțional.

Printre cazurile discutate aprins în spațiul public se numără și cel al celor 10 bebeluși ”infectați” cu Covid 19, la Maternitatea Odobescu din Timișoara. Ghilimelele de la ”infectați” sunt justificate de ceea ce s-a întâmplat după cel de al doilea test… negativ.

Stupoare în rândul părinților. Au urmat momente de bucurie ale unor suflete de părinți, după ce fuseseră cu moralul la pământ. Se deschisese chiar și un dosar de cercetare penală. Prima testare a picat ca un trăznet: mamele negative, bebelușii pozitivi. De unde să fi luat virusul? Suspiciunile au planat asupra personalului medical.

După ce ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat că bebelușii de la Maternitatea Odobescu din Timișoara, depistaţi iniţial pozitiv cu COVID-19, vor fi retestați la un alt laborator, rezultatele parţiale ale retestărilor au arătat că 7 din 10 bebeluşi sunt negativi. Sunt rezultate parțiale, urmând să sosească și pentru ceilalți trei. Va fi bine și pentru ei.

Avem de a face cu test ”fals pozitiv”, care relevă ceea ce știam încă de la început de la specialiști. Există marjă de eroare. Nu este doar cazul României, însă nu aceasta este problema, ci una care ține de comunicare.

Cum s-ar putea rezolva, pentru ca impactul asupra psihicului celor afectați să fie cât mai mic? Evident, prin comunicare directă și sinceră cu aceștia. Părinții celor 10 bebeluși aflaseră din presă despre rezultatele primelor teste făcute bebelușilor. Autoritățile au fost nevoite abia după să le comunice și părinților, impactul confirmării fiind major. Nu s-ar fi ajuns aici, dacă oamenilor le-ar fi fost explicate detaliile despre prima testare, despre marja de eroare și despre faptul că abia după a doua testare se poate da un verdict.

Din fericire, deși traumatizați psihic după evenimentele din ultimele zile, părinților le-a mai venit inima la loc, însă momentul ar fi putut fi gestionat cu profesionalism. Sunt multe bâlbâieli în comunicare și în gestionarea situației din întreaga țară. Așa cum spuneam la început, înțelegem că toți ne confruntăm cu o situație nouă, extrem de dificilă, însă și erorile au o limită. Diferența o face profesionalismul celor care gestionează întreaga poveste.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău