Probe de testare a coronavirusului trimise ”pe pile” la Institutul Matei Balș. Este motivul demiterii șefei DSP din Gorj

0
26
PTc4MCZoPTQ0MCZoYXNoPWM3OWRkYzRlZmZiZjQzMDE2NWQ1ODc1Zjg2M2EzZDkz.thumb_e008f.jpg

PTc4MCZoPTQ0MCZoYXNoPWM3OWRkYzRlZmZiZjQzMDE2NWQ1ODc1Zjg2M2EzZDkz.thumb_e008f.jpg

În condițiile în care o țară întreagă era atentă la primul caz de coronavirus din România, oameni influenți din Gorj făceau presiuni pentru ca persoane apropiate de ei să fie testate, deși nu intraseră în contact cu italianul bolnav.

Pentru o țară normală, un asemenea scenariu pare uluitor. Nu și pentru noi, obișnuiți să avem un sistem mai bolnav decât bolile care ne macină.

Șefa Direcției de Sănătate Publică din județul Gorj, Carmen Ivanov, a fost demisă vineri, în direct, la o conferință susținută de ministrul Sănătății. S-a spus că pentru gestionarea defectuoasă a situației și oferirea de informații false.

Ulterior, a apărut suspiciunea că din Gorj au ajuns la Institutul Matei Balș solicitări de testare pentru COVID-19 pe alte criterii decât cele medicale. Concret, conform Digi 24, pe pile și relații politice, doar pentru liniștirea acestor persoane privilegiate, chiar dacă ele nu au avut contacte directe cu o persoană infectată.

Oameni cu influență din Gorj au făcut presiuni către DSP să meargă și să preleveze probe de la apropiați ai lor care pur și simplu doar au trecut, de exemplu, pe strada pe care a mers italianul infectat.

Din Gorj au fost trimise peste 120 de teste, despre care directorul DSP a declarat că ar fi de la persoane aflate „în carantină”. De fapt, ele nu erau în carantină, pentru că în Gorj nici măcar nu există spații de carantinare și acesta este un alt motiv pentru care a fost demisă șefa DSP Gorj, care a dat informații eronate în această anchetă. Inclusiv contacții direcți ai italianului s-au aflat în izolare la domiciliu, și nu în carantină, cum ar fi trebuit.

Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti: „Da, au venit foarte, foarte multe teste, în total peste 250 de teste, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Problema este că sunt momente când sosesc extrem de multe teste și este de datoria autorităților de sănătate publică locală să selecteze exact acele persoane pentru care se recomandă testarea, deci cei care au venit în contact direct cu un pacient confirmat ca fi având această infecție, pentru că altfel, dacă vom trimite teste de la persoane care pur și simplu au trecut pe strada pe care a trecut cineva infectat cu două zile înainte, atunci capacitatea de diagnostic să știți că este limitată, în orice țară din lume, și este foarte greu să faci deosebirea între cazurile care într-adevăr trebuie diagonosticate și cei care nu au nevoie de acest tip de diagnostic.”

În prezent se desfășoară o anchetă amplă, care este posibil să aibă consecințe penale.

sursa digi24

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here