Adrian Streinu Cercel: ”Nu avem în România măști și costume de protecție împotriva coronavirusului. Problema mare e că ar trebui importate”

0
PTc4MCZoPTQ0MCZoYXNoPTQxMTgzYmRjNjJmZWIwMjk0Yjc2ZjRhNGNjZjZjMDdj.thumb_b5e67.jpg

PTc4MCZoPTQ0MCZoYXNoPTQxMTgzYmRjNjJmZWIwMjk0Yjc2ZjRhNGNjZjZjMDdj.thumb_b5e67.jpg

Problema coronavirusului este una reală. În ciuda ratei mortalității, care nu este de speriat, fiind de puțin peste 2% din numărul celor care se îmbolnăvesc, situația i-a îngrijorat acum și pe europeni.

Răspândirea rapidă a virusului și în Italia, unde se află o comunitate importantă de români, generează un sentiment de neliniște și în România. Nu este panică și nici nu trebuie să fie, însă asta nu înseamnă că trebuie să tratăm problema cu superficialitate.

Cum stăm ca nivel de informare? În primul rând știm că avem de a face cu un virus nou. Să răspândește rapid și nu este extrem de agresiv, dată fiind rata mortalității. În ciuda teoriei conspirației, nu avem vreo probă că virusul ar fi fost ”scăpat intenționat ” din vreun laborator și că Oculta Mondială ne vrea înjumătățiți. Nu folosește nimănui să bată câmpii cu grație, iar concluziile de acest fel nu stopează virusul.

Se mai știe că nu există deocamdată un vaccin și că manifestările sunt ca în cazul unei gripe obișnuite: dureri musculare și de cap, amețeli, variații ale temperaturii. Există kituri de depistare și sfaturi. Neexistând tratament care să vindece, medicația este în acest moment doar pentru a atenua efectele produse de coronavirus. Practic, doar organismul uman poate să lupte, iar rata de vindecare este de peste 97%. Aceasta este vestea bună. Totodată, putem fi purtători ai virusului, fără ca acesta să producă efecte asupra propriilor organisme, ci doar să fim transmițători.

Specialiștii spun că nu înseamnă că virusul nu va putea să sufere mutații și să devină mult mai agresiv, însă deocamdată nu este cazul. În acest moment trebuie să ne preocupe, atât cât depinde de noi, să ne protejăm. Deși puțini cred, cea mai eficientă metodă este utilizarea apei și săpunului și renunța la a mai duce mâinile la față. Recomandarea face minuni și în cazul virușilor gripali de la noi. O spune chiar Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Matei Balș.

Streinu Cercel avertizează însă și asupra unor probleme de ordin organizatoric, care în astfel de situații nu ar trebui lăsate pe ultimul loc. ”Coronavirusul se transmite relativ simplu. Trebuie să ne spălăm des cu apă şi săpun, să evităm să mai ducem mâna la faţă. Ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant”. 

„Persoanele care vin din zonele afectate se autoizolează la domicliu şi anunţă DSP. Măsurile pentru carantină sunt obligatorii, nu e zonă de discuţie. Lumea să ştie că se poate duce să facă aprovizionarea, dar să ţină legătura cu DSP privind starea de sănătate”, a adăugat medicul, la digi24.

”Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri. Că sunt multe, că sunt puţine… un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate.”

În concluzie, faptul că există multe știri legate de răspândirea coronavirusului în Italia și posibilitatea ca românii de acolo să revină în țară și să răspândească și la noi acest virus, nu trebuie să producă panică, ele fiind menite doar să ofere informațiile actualizate despre evoluția situației. Deși autoritățile de la noi dau asigurări că putem face față, iată că sunt și probleme de ordin birocratic, care nu ar trebui lăsate pe ultima sută de metri… ”importăm măști și costume, doar dacă apare virusul.” Este posibil ca în cazul răspândirii în întreaga Europă să nu mai avem de unde importa. 

Respectarea normelor de igienă și de eventuală carantină unde este cazul sunt principalele arme împotriva răspândirii coronavirusului. Ideal ar fi să nu ajungem în situația în care panica să producă mai multe victime decât coronavirusul.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău