”Sănătatea este prețuită abia în momentul în care este afectată și apare o boală”. Interviu cu Dr. Cezar Ștefan Roșca, specialist în recuperare medicală la Spital AS MEDICA

0
doctor_cezar_rosu_as_medica_faf04.jpeg

doctor_cezar_rosu_as_medica_faf04.jpeg

În urmă cu 4 ani, în comuna prahoveană Bucov, sub atenta îndrumare și coordonare a medicului Alin Scarlat – Medic Primar Medicină Internă, Doctor în Științe Medicale, și-a deschis porțile Spitalul AS Medica.

Spitalul a pornit de la o capacitate de 33 de paturi, pentru ca, astăzi, să ajungă la 113 paturi. Secției de Medicină Internă, Ambulatoriului de Specialitate și Laboratorului de Analize Medicale, li s-au adăgat, începând cu anul trecut, o Secție de Recuperare Medicală și o Bază de Tratament și Recuperare, completând astfel gama de servicii medicale ale Spitalului AS Medica.

Dr. Roșca Ștefan Cezar face parte din echipa de specialiști din domeniul recuperării medicale și a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări legate de afecțiunile cu care pacienții se prezintă la cabinetul său, ne-a explicat ce înseamnă un proces de recuperare medicală și cât de importantă este prevenția în plan medical.

 • Ca o scurtă introducere, vă rugăm să ne împărtășiți câteva dintre experiențele și realizările dumneavoastră profesionale de până acum.

”Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca pentru specializarea în recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, și al Universității de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași pentru specialzarea în medicină generală, în momentul actual am funcția de medic specialist recuperare medicală, medicină fizică și balneologie la Spitalul AS Medica din Bucov și la Spitalul orășenesc Vălenii de Munte. Cursurile și training-urile urmate de-a lungul timpului au contribit la formarea competențelor de specializare, astel pot enumera: cursul postuniversitar internațional de perfecționare în oxigeno-ozonoterapie, Societatea Științifică Română de Oxigen-Ozono-Terapie, UMF Titu Maiorescu din București; curs: Metode actuale de diagnostic și tratament în osteoporoză; curs Acupunctură, Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar”

 • Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni cu care se prezintă pacienții?

”Artroza și spondiloza sunt două dintre afecțiunile care își fac apariția tot mai des în rândul populației cu vârsta de peste 40 de ani. Acestea nu sunt afecțiuni noi – ele fiind prezente în toate epocile – numai că, în prezent, durata medie de viață trece de 70 de ani, iar dificultățile și disconfortul articular se întind pe o perioadă mult mai mare de timp, fapt ce duce la o conștientizare a prezenței lor.”

 • Care este abordarea corectă a afecțiunilor coloanei? Doar recuperare pre și post-operatorie sau și prevenție?

”O abordare corectă presupune în mod cert o consultație  inițială – mai exact vorbim aici despre o evaluare inițială amănunțită a pacientului în care se decide conduita terapeutică, eventual consulturi medicale/chirurgicale necesare tratamentului corespunzator individualizat.

Recuperarea medicală se adresează celor 3 tipuri de profilaxie. Prin profilaxie se înțelege ansamblul măsurilor medico-sanitare impuse pentru prevenirea apariției și a răspândirii bolilor.

Există și o clasificarea a metodelor de profilaxie:

 • metode de profilaxie primară – cuprind acțiunile și mijloacele care vizează împiedicarea apariției manifestărilor patologice sau a bolilor propriu-zise.

 • metode de profilaxie secundară – au în vedere măsuri menite să amelioreze evoluția negativă a tulburărilor, să prevină agravările și să diminueze posibilitatea de cronicizare sau potențialul sechelar al bolii.

 • metode de profilaxie terțiară – cuprind ansamblul măsurilor ce au drept scop reducerea invalidității, reabilitarea și resocializarea bolnavilor”

 

 • Din perspectiva dumneavoastră, când se recomandă operația și când este suficientă recuperarea medicală?

”Medicul recuperaționist decide când este necesar un consult medical sau chirurgical, decizia oportunității intervenției chirurgicale revine medicului de specialitate.”

 • De ce credeți că nu au grijă românii mai mult de sănătatea lor înainte de a ajunge la operație?

”Românii sunt neinformați legat de importanța prevenției. Când vorbim despre sănătate, oamenii se gândesc de fapt la serviciile de sănătate. Cealaltă componentă a conceptului de sănătate – prevenirea – se află pe la finalul listei în majoritatea cazurilor. În general, sănătatea nu este prețuită până în momentul în care este afectată și apare o boală. Deși zicala „este mai ieftin să previi decât să tratezi” poate părea demodată, ea este mai actuală ca oricând. Faptul că trăim într-o perioadă în care ne confruntăm cu creșterea costurilor serviciilor medicale și creșterea impactului bolilor asupra întregii populații a țării, întărește și mai mult necesitatea unei educații de prevenire.”

 • Ce standarde trebuie să îndeplinească o clinică de recuperare medicală?

”Într-o clinică de recuperare medicală și nu numai, în orice unitate sanitară, pacienții trebuie să fie întâmpinați de amabilitatea personalului medical și non-medical, de informarea corectă și cinstită legată de posibilitățile terapeutice și posibilele rezultate, de curățienie, de o dotare corespunzatoare și nu în ultimul rând, de profesionalism.”

 • Ne puteți da mai multe detalii despre sectoarele de activitate și ce fel de afecțiuni tratați în cadrul Centrului de Recuperare Medicală AS Medica?

”Lista afecțiunilor este destul de lungă; putem enumera:

Afecțiunile reumatismale degenerative 

 • Stările preartrozice: la adolescenți sau adultul tânăr cu tulburări statico-posturale ale aparatului locomotor, insuficiență musculo-ligamentară, sindrom de hiperlaxitate, tendință la sedentarism și obezitate, condiții de muncă cu suprasolicitare musculară predominant statică, sechele de rahitism.
 • Spondiloza cu localizare cervico-dorso-lombară cu sau fără manifestări de blocare funcțională
 • Lombalgia sau lombosciatica – forma subacută sau cronică, de cauză vertebrogenă sau diascală. Sechele algice sau funcționale după laminectomie pentru hernie de disc.
 • Coxartroza primitivă sau secundară cu sau fără intervenție ortopedico-chirurgicală.
 • Gonartroza primitivă sau secundară decompensată parțial sau global, cu sau fără intervenție ortopedico-chirurgicală.
 • Artroze ale mâinilor și picioarelor.

Afecțiuni reumatismale de tip inflamator

 • Sechele dureroase articulare și abarticulare post reumatism acut
 • Poliartrită reumatoidă în stadiul I, II sau III în afara puseului, cu sau fără intervenții ortopedico-chirurgicale;
 • Spondilita anchilozantă forma centrală sau periferică
 • Artropatie psoriazică;
 • Artropatiile reactive (secundare unor infecții genitourinare sau intestinale).

Sechele posttraumatice

 • Stările postortopedico-chirurgicale (artroplastii, osteotomii, tenotomii, etc.).
 • Stări (status) post traumatism vertebro-medular
 • Atrofii, hipotrofii, contracturi musculare, redori articulare, anchiloze, pseudoartroze.

Afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic 

 • Nevralgii de orice cauză și cu orice localizare.
 • Radiculopatii de cauză vertebrală, discală.
 • Leziuni ale plexurilor nervoase (plex brahial, plex lombosacrat).
 • Mononevrite prin compresiune, de încarcerare, profesionale și prin poziții prelungite (nerv radial, median, cubital, obturator, femuro-cutanat, crural, sciatic, facial).
 • Sechele după poliomelita acută epidemică.
 • Hemiplegii, hemipareze sechelare de etiologie vasculară, traumatică, tumorale benigne, postintervenție neurochirurgicală.
 • Parapareze, tetrapareze.
 • Scleroza multiplă.
 • Boala Parkinson.

Boli respiratorii: cu scop profilactic pentru cei care lucrează în mediu cu noxe respiratorii, persoanele cu pneumopatii nespecifice frecvente în antecedente; cu scop terapeutic: astm alergic pur, traheobronșite trenante, bronșita cronică necomplicată, bronșiectazia.

Boli profesionale: pneumoconioze-silicoza, azbestoza, antracoza; polinevrite prin intoxicații.”

 • Ce trebuie să rețină un pacient din perspectiva șanselor sale de recuperare medicală?

”Pentru o recuperare medicală completă, medicul specialist realizează un program de recuperare/profilaxie specific. Mai apoi, rolul pacientului este să efectueze cu regularitate ședințele de kinetoterapie și să urmeze îndrumarea medicului sau a specialistului de a efectua lucru individual în afara ședințelor. Pe tot parcursul perioadei de recuperare medicală este necesară reevaluarea periodică pentru a putea monitoriza rata de progres și a ajusta constant programele  de recuperare folosite. Totul presupune o muncă în echipă. ”

Dr. Roșca Ștefan Cezar poate fi găsit în zilele de luni, miercuri și joi la Spitalul AS Medica din localitatea Bucov, la doar 3 km de centrul orașului Ploiești.

Programările se fac la unul dintre cele două numere ale Recepției: 0371.046.882 sau 0344.111.465.

Pentru mai multe informații fie puteți suna la unul dintre numerele de telefon de mai sus, fie puteți scrie pe adresa de e-mail: office@as-medica.ro sau pe pagina de Facebook a spitalului.

doctor_cezar_rosu_as_medica_faf04.jpeg

(P)

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău