concediul_04762700_162e5.png

Atunci când se schimbă o guvernare, apar și schimbările pe posturi. Noua putere își aduce oamenii, nu neapărat mai buni, mai competenți, ci pentru a putea avea control absolut.

Cum nu este tocmai ușor să concediezi un funcționar public, pentru a-l scoate de pe post politicienii recurg la metoda detașării. Nici așa nu se dovedește a fi tocmai simplu, pentru că imediat cei vizați intră în concedii medicale. 

Ș-a întâmplat în multe zone din țară, cele mai bune exemple fiind în rândul prefecților și subprefecților, aceștia fiind reprezentanții guvernului în teritoriu. În final tot ajung să fie schimbați, însă mai trag de timp cât pot, măcar pentru un salariu sau două. Desigur, nu este doar cazul unora dintre ei, mulți șefi care sunt vizați de schimbări recurgând la această metodă.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Oricât de naivi am fi, nu putem crede că subit s-au îmbolnăvit și că se cuvine legal să intre într-un astfel de concediu. Abia aici apare adevărata problemă, care îi face și pe unii dintre medici părtași: acordarea de concedii medicale fără justifcare, deci ilegal.

Florin Cîţu, ministrul Finanțelor:  ”Asta e o chestie pe care nu pot să o înţeleg: cum poate sistemul medical, dintr-o dată, să dea unui funcţionar public concediu medical peste noapte?!

Când încerci să detaşezi sau să muţi un funcţionar public, dintr-o dată se îmbolnăveşte. Detaşarea e singura sancţiune.

Asta cu concediile medicale trebuie să se oprească! Nu înţeleg cum medicii îşi asumă astfel de riscuri să le dea funcţionarilor publici concedii medicale peste noapte - prefecţi, de la casa de Sănătate, peste noapte intră în concediu medical ca să nu poţi să îi mişti", a comentat ministrul Finanţelor la Digi24.

Desigur există soluția legală, așa cum poate fi verificat oricare angajat din privat sau de la stat. ”Bolnavul” care beneficiază de un concediu medical poate fi reevaluat. Angajatorul, dacă are suspiciuni, trebuie să sesizeze Casa Asigurărilor de Sănătate. De aici vor fi sesizate comisiile de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor. Sancțiunile pot merge de la nedecontarea perioadei de concediu, până la sesizări penale, acolo unde se constată că falsurile sunt evidente și sunt făcute de medic în complicitate cu pacientul, în scop de fraudare.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist din 1993. 10 ani de radio, 15 de TV și alternativ presă scrisă. ”Am ales presa online pentru că este singura unde nu există limite în exprimare.”
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg