Statul la birou, inamicul tăcut al sănătății tale. Kinetoterapia la Spital AS Medica te poate scăpa de afecțiuni ale coloanei

0
kinetoterapie-recuperare-medicala-prahova-spital-as-medica_7_ea108.jpeg

kinetoterapie-recuperare-medicala-prahova-spital-as-medica_7_ea108.jpeg

Statul la birou poate fi mult mai periculos decât ne imaginăm. Mai exact munca în fața calculatorului, fără pauze, cu o poziție incorectă a coloanei poate duce la probleme reale de sănătate: dureri de spate, migrene, acumularea de grăsime în jurul taliei, obezitate, diabet și boli de inimă. 

Odată apărute durerile de spate, gimnastica medicală poate fi de un real ajutor. Foarte important de menționat este faptul că exercițiile benefice pentru coloană trebuie învățate de la un specialist. Apoi, acestea pot fi efectuate, zilnic, acasă.

Exercițiul fizic poate fi cel mai eficient mod de a accelera recuperarea unui pacient cu dureri de spate ajutând la întărirea mușchilor abdominali, cei ai spatelui și la întreținerea și dezvoltarea forței musculare, particularitate importantă pentru persoanele cu acest tip de problemă. Kinetoterapeutul, specialistul în acest domeniu, poate recomanda o serie de exerciții care ajută la menținerea tonusului muscular și la accelerarea procesului de recuperare. 

Pentru a înțelege mult mai bine la ce se referă acest tip de terapie, care este rolul acesteia și când este momentul să ne adresăm unul specialist, kinetoterapeutul celui mai nou spital privat din PrahovaSpital AS Medica Bucov – Raul Vlădoiu, ne explică detaliat ce anume presupune acest tip de recuperare.

Este esențial ca informațiile pe care le primim să vină din partea specialistului. Kinetoterapeutul face parte din echipa celor responsabili de sănătatea pacientului şi starea sa de bine. Urmând studiile şi diverse specializări, un specialist kinetoterapeut poate ajuta în diferite cazuri şi poate interveni în diferite arii ale medicinei cum ar fi:

  • Neurologia (ex. Lombosciatica; recuperarea post AVC)
  • Pediatria (ex. Picior plat; picior în valg – „x”)
  • Ortopedia (ex. Cifoze; Scolioze; Recuperarea de ligament încrucişat anterior; entorse)
  • Reumatologia (ex. Gonartroză; Coxartroză)
  • Cardiologie (ex. sistemul circulator limfatic; arteriopatii)

Raul lucreză în domeniul recuperării medicale de aproximativ 4 ani, iar una dintre cele mai frecvente afecțiuni  cu care s-a întâlnit este afecțiunea coloanei vertebrale. Fenomenul este unul în continuă creștere și asta pentru că tot mai multe locuri de muncă presupun 6 sau 8 ore de stat la birou, iar în acest context durerile de spate și complicațiile apar mult mai frecvent decât e de dorit.

Este foarte important, ca punct de start, să înțelegem ce anume face kinetoterapia și care este rolul ei în procesul de recuperare medicală. Specialistul în recuperare medicală a Spitalului AS Medica ne răspunde că în mod uzual, kinetoterapia se traduce ca fiind terapia prin mișcare, de fapt această terapie este utilă atât în recuperarea afecţiunilor locomotorii, cât şi în tratarea unor afecţiuni ale organelor interne, boli cardiovasculare, respiratorii, metabolice şi chiar digestive.

Care sunt efectele procedurilor folosite în timpul ședințelor de kinetoterapie și cât timp durează până când aceste efecte sunt resimțite de pacienți

Vorbind de principala afecțiune întâlnită în viața de zi cu zi a pacienților și anume afecțiunea coloanei vertebrale, prin exercițiile de kinetoterapie, urmărim mai multe obiective, cum ar fi: creșterea forței musculare care este una dintre țintele principale (musculatura bine dezvoltată fiind un prim pas spre vindecare), corectarea posturii – mai ales în problemele de deviație ale coloanei, creșterea mobilității articulare (prin mobilizări pasive și active cu rezistență, precum și prin exerciții de asuplizare a musculaturii articulației în cauză), creșterea rezistenței musculare, dar și coordonarea, controlul și echilibrul, și antrenarea la efort.

Legat de relaxarea musculară, una dintre cele mai eficiente metode de relaxare folosite în kinetoterapie este stretching-ul, prin această tehnică obținându-se întinderea mușchilor pe toată lungimea lor. Aceasta are ca rezultat relaxarea, creșterea flexibilității și amplitudinii în mișcare.

Mai pe scurt, tratamentul durerilor de spate trebuie abordat multimodal şi personalizat, kinetoterapia fiind o parte din acest protocol cu ajutorul căruia se abordează problemele coloanei vertebrale. În scopul vindecării, se aplică 2-3 săptămâni de proceduri complexe, nedureroase,  cu o toleranţă a pacientului extrem de bună, iar consolidarea rezultatelor prin întărirea musculaturii cu ajutorul kinetoterapiei se poate întinde pe o perioadă de câteva saptamani sau chiar luni, în funcţie de afecţiunile individuale.

Prin kinetoterapie putem preveni apariția anumitor afecțiuni

Kinetoterapeutul Centrului de Recuperare Medicală a Spitalului AS Medica ne-a povestit și despre kinetoterapia de profilaxie și efectele acesteia :

Prin kinetoterapia de profilaxie se urmărește menținerea unei stări de sănătate optime, prevenirea anumitor afecțiuni prin intermediul exercitiilor fizice, combinate cu masaj medical si tehnici de relaxare.

Kinetoterapia de profilaxie este recomandată persoanelor care sufera de anumite afecțiuni și vor să evite cronicizarea acestora, dar si celor care vor să previna apariția anumitor afecțiuni.

Dintre beneficiile acestei terapii se pot enumera: îmbunătățirea sănătății fizice și psihice, creșterea capacității de efort și a rezistenței, dobândirea și păstrarea unui tonus muscular optim, scăderea în greutate și menținerea unei greutați ideale, prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, respiratorii, reumatice, neurologice sau locomotorii, îmbunatațirea reflexelor posturale, îmbunatațirea poziției corporale.

Relația dintre specialist și pacienții săi

Ca și kinetoterapeut, cu fiecare caz medical întâlnit se dezvoltă două tipuri de relații: una cu pacientul și una cu familia pacientului. Raul ne explică de ce sunt esențiale aceste relații în procesul de recuperare:

Pentru mine cea mai importantă relație este cea cu pacientul. Motivarea sa atât pe plan fizic, cât și pe plan psihic este foarte importantă în lupta cu afecțiunile, căci este clar faptul că vorbim aici de o durere fizică ce vine la pachet cu o stare de neputință. Să îndepărtez acea stare de neputiță face parte din procesul de recuperare.

De asemenea, relația cu aparținătorii pacientului  este un plus în procesul său de recuperare. Atunci când un pacient este susținut și încurajat de familie, de prieteni, de oameni dragi, acesta căpătă o încredere mai mare, trece mult mai ușor din punct de vedere psihic și emoțional prin perioada de recuperare.

Cea mai mare satisfacție a mea ca și kinetoterapeut este rezultatul recuperării medicale a pacienților, readucerea acestora la o viața cât mai normală și reintegrarea lor în societate. 

Specialistul în kinetoterapie Raul Vlădoiu face parte din echipa de specialiști în Recuperare Medicală din cadrul Spitalului privat AS Medica, din loc. Bucov, aflat la doar 3 km de centrul orașului Ploiești.

Pacienții din Prahova și județele învecinate, interesați de recuperare medicală, pot beneficia de o serie de tratamente specifice la prețuri promoționale dacă aleg unul din pachetele promoționale de recuperare medicală a Spital AS Medica.

→ Pachet Promoțional Recuperare
(10 ședințe fizioterapie+10 ședințe kinetoterapie+10 ședințe masaj)

→ Pachet Masaj Terapeutic → 5 ședințe (4 ședințe+1 ședință gratis)

→ Pachet Drenaj Limfatic → 5 ședințe (4 ședințe+1 ședință gratis)

→ Pachet reeducare vestibulară (vertij) → 10 ședințe (9 ședințe+1 ședință gratis)

→ Pachet Promoțional Internare – Secția de Recuperare Medicală
Cuprinde:
• Cazarea pentru o perioadă de 10 zile
• Masa în regimul indicat de către medicul specialist (3 mese pe zi)
• Consultul medical de specialitate
• Proceduri în baza de tratament – fizioterapie, kinetoterapie, masaj – la indicațiile medicului specialist – maxim 3 proceduri/zi
• Analize medicale:
 Glucoză
 Hemoleucogramă
 Acid uric
 TGO
 Creatinină
 VSH
• EKG
• RX (investigații radiologice o regiune) – la recomandarea medicului specialist
• Proceduri specifice de monitorizare a parametrilor vitali

Pentru programări sau informații puteți suna la unul dintre cele două numere de telefon:  0344.111.465 sau 0371.046.882, de luni până vineri sau ne puteți contacta pe pagina de Facebook a Spitalului AS Medica.

(P)

kinetoterapie-recuperare-medicala-prahova-spital-as-medica_5_61f99.jpeg

kinetoterapie-recuperare-medicala-prahova-spital-as-medica_4_7124c.jpeg

kinetoterapie-recuperare-medicala-prahova-spital-as-medica_3_d794f.jpeg

kinetoterapie-recuperare-medicala-prahova-spital-as-medica_2_2d6c7.jpeg

kinetoterapie-recuperare-medicala-prahova-spital-as-medica_1_a4a8d.jpeg

kinetoterapie-recuperare-medicala-prahova-spital-as-medica_6_0171d.jpeg

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău