La Poiana Câmpina, Baza de Recuperare Medicală SanConfind va renaște o stațiune balneară uitată de timp

0
Sala_Bazinelor_c03fa.jpg

Sala_Bazinelor_c03fa.jpg

Deși se cunoaște mai puțin acest lucru, localitatea Poiana Câmpina din Prahova a figurat la începutul secolului trecut pe harta stațiunilor balneare din România datorită izvoarelor de apă sărată cu proprietăți medicale excepționale, recunoscute de-a lungul timpului de specialiști.

La începutul secolului trecut, băile cu apă sărată de la Poiana Câmpina aveau dotări de excepție

Astfel, conform monografiei comunei, primele băi au funcţionat în vechea clădire a Primăriei Poiana Câmpina până în anul 1908. Apele minerale erau aduse uneori de la izvor cu sacaua trasă de boi. Din 1908, poienarul Moise Popescu le amenajează pe proprietatea sa. La vremea aceea, ele erau dotate cu un bazin special din beton, cabine şi un punct sanitar pentru administrarea băilor calde la cadă. Exista, de asemenea, o clădire cu camere pentru turiști și cu restaurant la parter. Fără îndoială, pentru acele timpuri, dotările erau rezonabile, iar termenii arhaici și pitorești în care sunt descrise băile în prospectul Staţiunii balneo-climaterice Poiana Câmpina au şi astăzi un farmec aparte. În documentul amintit putem citi că “băile sunt aşezate într-o grădină frumoasă, cu pomi fructiferi şi fâneţe. Pentru băile calde sunt 12 cabine clasa I, cu căzi din beton mozaicat, şi 2 camere de sudaţie (de transpirație, un fel de mici saune – n.n.). Mai sunt 12 cabine clasa a II-a, cu căzi de lemn, curat întreţinute, toate prevăzute cu ceasuri de nisip, termometre de baie şi rufăria necesară. La fiecare cabină se află instalaţii de apă sărată – rece şi caldă. Apa sărată se aduce prin ţevi de la izvor, fiind igienic captată şi acoperită”.

Comuniștii au distrus băile de la Poiana Câmpina

Din păcate, în anul 1948  băile au fost naționalizate și au intrat forțat în proprietatea statului comunist de la acea vreme, precum și în administrarea Uzinei Mecanice Poiana Câmpina. Pentru o perioadă, li s-au adus câteva îmbunătățiri, dar ulterior ele au devenit nerentabile și au fost abandonate de către conducerea uzinei prin anii 1970, după care s-au degradat complet, transformându-se în ruine.

SanConfind a transformat ruinele într-o bază modernă de tratament

Din fericire, potențialul uriaș al apelor minerale din Poiana Câmpina a fost valorificat din nou începând cu anul 2015, când compania SanConfind SRL din Câmpina a deschis în comună Centrul Medical SanConfind care, la finalul tuturor amenajărilor sale, va deveni cel mai mare spital privat din județul Prahova. La inaugurarea spitalului, în aprilie 2015, prima sa structură funcțională a fost Baza de Tratament și Recuperare Medicală. Această unitate oferă numeroase tratamente de balneofiziokinetoterapie, dintre care o bună parte sunt axate pe proprietățile curative ale apei sărate captate din principalul izvor al comunei. Astfel, se asigură permanent apă salină de mare concentrație pentru bazinele în care se face hidrokinetoterapie cu rezultate miraculoase în multe afecțiuni.

SanConfind a reluat pe baze moderne exploatarea acestei ape cu o salinitate și o mineralizare totală de excepție – 321 g/l. Pe lângă sare, adică pe lângă Na și Cl, apa conține sulfaţi, bicarbonaţi, calciu, magneziu, potasiu, brom, fier. De la captare, apa este adusă printr-o conductă subterană, fiind stocată în câteva rezervoare uriașe aflate în curtea Spitalului SanConfind. De aici ajunge în Sala Bazinelor, punctul de atracție al Bazei de Tratament, adică în cele trei bazine cu apă sărată caldă. Bazinul mare (9×4 metri) și cel pentru mers în contracurent sunt ambele pentru adulţi şi au adâncimea de 1,2 m, dar mai există și un bazin pentru copii, adânc de 0,5 m. Apa circulă continuu, după ce este în prealabil filtrată și încălzită, astfel încât se menţine mereu curată, la o temperatură de 32 – 33 de grade Celsius.

Pe lângă apa minerală sărată,  Baza de Recuperare Medicală de la Poiana Câmpina folosește nămol sapropelic adus din Lacul Techirghiol, cu calităţi terapeutice care îl situează pe primele locuri în Europa. Acest nămol este depozitat în instalaţii speciale pentru a i se păstra proprietățile terapeutice. Pacienții pot beneficia de împachetări cu nămol, dar și de băi cu apă sărată caldă și nămol. Detalii pe  www.sanconfind.ro (P)

Bai_cu_apa_calda_si_namol_1ec50.JPG

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău