gripa_vaccin_72d65.jpegDeși era anunțată pentru finalul lunii noiembrie, ultima tranșă de vaccin antigripal sosește și în acest an cu întârziere. În Prahova ar urma să ajungă 19.340 de doze, conform planificării Ministerului Sănătății.

Termenul de livrare este unul tardiv, potrivit imunologilor. Aceștia precizează că în decembrie suntem în plin sezon de gripă, iar oamenii fie optează să nu se mai imunizeze, fie vaccinul nu mai produce același efect.

Citește despre efectele vaccinării în decembrie

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Anuțul că ultima tranșă de seruri va fi livrată pe 15 decembrie către Direcțiile de sănătate publică din țară a fost făcut chiar de către ministrul Sănătății, Victor Costache, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
În cadrul întâlnirii, demnitarul a explicat cauzele pentru care dozele de vaccin ajung târziu și, în fiecare an, sunt sub numărul cerut de către medicii de familie.

„Vom încerca să nu mai repetăm aceleaşi greşeli care s-au făcut în achiziţii. Să vă dau un exemplu - medicii au făcut o estimare şi Ministerul Sănătăţii a scăzut această estimare foarte mult. În procesul de achiziţie au existat nenumărate întârzieri şi aceste greşeli au fost repetate în fiecare an şi le-am identificat. Acest lucru se va ameliora prin debirocratizare şi prin noul mod de organizare a Ministerului Sănătăţii. Serviciile care se ocupă de aceste aspecte vor colabora mai bine. Nu putem soluţiona în patru săptămâni ceea ce nu s-a soluţionat anterior. Mai este un lot de vaccinuri care se va livra în jurul datei de 15 decembrie şi suntem în legătură cu Direcţiile de sănătate publică pentru a eficientiza distribuţia stocului existent", a declarat Costache.

În Prahova, pentru acest sezon au fost alocate puțin peste 64.000 de doze din cele aproape 90.000 solicitate de către medicii de familie. Vaccinarea cu serurile furnizate de la Minister se face gratuit, la cabinetele medicilor de familie.
Criza vaccinului antigripal s-a regăsit și în farmacii în lunile octombrie și noiembrie.

De anul acesta, pe piață a fost introdus și vaccinul sub formă de spary nazal care poate fi administrat copiilor și adolescenților cu vârste între 2-18 ani.

În acest sezon au fost confirmate opt cazuri de gripă în București, Dâmbovița și Iași.

Foto cu caracter ilustrativ 

 gripa_vaccin_261ee.jpeg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg