farmacie_03783.jpegO scurtă plimbare prin Ploiești ne va scoate în față, aproape la tot pasul, câte o farmacie. În total sunt, până în prezent, 92 de astfel de unități, deși, conform regulii proporționalității demografice ar fi trebuit autorizate cam 60.

Dacă ne uităm pe site-ul Colegiului Farmaciștilor Prahova, găsim niște cifre care ne cam pun semne de întrebare. Fie suntem din ce în ce mai bolnavi, fie industria farmaceutică este din ce în ce mai profitabilă. Sau amândouă. La nivel județean avem deschise 230 de farmacii, dintre care 92 sunt numai în Ploiești.

Potrivit regulii proporționalității demografice stabilită de lege se poate autoriza cel mult una la 3.500 de locuitori, în cazul orașelor reședințe de județ .

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Ploiești se ridică la 209.945 de locuitori, ceea ce înseamnă un număr de maximum 60 de farmacii.

Potrivit Colegiului Medicilor, acest număr a fost depășit începând din 2009. „Până la această dată, eram și noi implicați în autorizarea farmaciilor. Atunci aveam cam 62 de unități funcționale, la o populație raportată de INS, la acea vreme, de aproape 270.000 de locuitori.

Însă pentru că nu dădeam avize, am fost scoși de către Ministerul Sănătății din acest circuit, iar autorizația o dă doar Ministerul. Uterior, a mai fost dat un Ordin de Ministru pentru înființarea farmaciilor pe caz «de excepție», adică în incinta centrelor comerciale. Astfel s-a ajuns la numărul actual de unități deschise în Ploiești“, ne-a declarat Silviu Constantinescu, președintele Colegiului Medicilor Prahova.

Alte două farmacii au, momentan, activitatea suspendată, solicitare pe care au făcut-o pentru mutarea în noi locații.

Cât despre o eventuală măsură, Constantinescu a precizat că nu crede că va fi tras cineva la răspundere, ținând cont de cine dă în prezent avizele.

În ceea ce privește media pe țară, președintele Colegiului Farmaciștilor Prahova ne-a declarat că paritatea este de o farmacie la 2500 de locuitori, ceea ce înseamnă o depășire a limitei legale, dar a precizat că sunt și țări în Europa unde există câte o unitate de profil deschisă la mia de locuitori.

Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Agerpres

farmacie_b3fe4.jpeg

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg