Lege încălcată chiar de Ministerul Sănătății. Cum s-a ajuns ca Ploieștiul să aibă cu 50% mai multe farmacii decât prevede limita

0
farmacie_03783.jpeg

farmacie_03783.jpegO scurtă plimbare prin Ploiești ne va scoate în față, aproape la tot pasul, câte o farmacie. În total sunt, până în prezent, 92 de astfel de unități, deși, conform regulii proporționalității demografice ar fi trebuit autorizate cam 60.

Dacă ne uităm pe site-ul Colegiului Farmaciștilor Prahova, găsim niște cifre care ne cam pun semne de întrebare. Fie suntem din ce în ce mai bolnavi, fie industria farmaceutică este din ce în ce mai profitabilă. Sau amândouă. La nivel județean avem deschise 230 de farmacii, dintre care 92 sunt numai în Ploiești.

Potrivit regulii proporționalității demografice stabilită de lege se poate autoriza cel mult una la 3.500 de locuitori, în cazul orașelor reședințe de județ .

Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Ploiești se ridică la 209.945 de locuitori, ceea ce înseamnă un număr de maximum 60 de farmacii.

Potrivit Colegiului Medicilor, acest număr a fost depășit începând din 2009. „Până la această dată, eram și noi implicați în autorizarea farmaciilor. Atunci aveam cam 62 de unități funcționale, la o populație raportată de INS, la acea vreme, de aproape 270.000 de locuitori.

Însă pentru că nu dădeam avize, am fost scoși de către Ministerul Sănătății din acest circuit, iar autorizația o dă doar Ministerul. Uterior, a mai fost dat un Ordin de Ministru pentru înființarea farmaciilor pe caz «de excepție», adică în incinta centrelor comerciale. Astfel s-a ajuns la numărul actual de unități deschise în Ploiești“, ne-a declarat Silviu Constantinescu, președintele Colegiului Medicilor Prahova.

Alte două farmacii au, momentan, activitatea suspendată, solicitare pe care au făcut-o pentru mutarea în noi locații.

Cât despre o eventuală măsură, Constantinescu a precizat că nu crede că va fi tras cineva la răspundere, ținând cont de cine dă în prezent avizele.

În ceea ce privește media pe țară, președintele Colegiului Farmaciștilor Prahova ne-a declarat că paritatea este de o farmacie la 2500 de locuitori, ceea ce înseamnă o depășire a limitei legale, dar a precizat că sunt și țări în Europa unde există câte o unitate de profil deschisă la mia de locuitori.

Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Agerpres

farmacie_b3fe4.jpeg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău