cnsas_b69a7.jpg
Fiecare român care plătește contribuția la asigurările de sănătate va avea acces la lista tuturor decontărilor făcute de Casa de Asigurări de Sănătate în numele său, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Parlament. „Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive", a declarat Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și inițiatorul legii.

Legea inițiată de inițiată de deputații USR Tudor Pop, Dan Barna și Cristian Ghinea modifică Legea 95/2006, care prevedea, până acum, că „fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel puțin o dată pe an, prin casele de asigurări, asupra serviciilor de care beneficiază", scrie hotnews.ro

Propunerea legislativă extinde și întregește dreptul asiguratului de a fi informat, acesta beneficiind de un raport care include totalitatea deconturilor efectuate de CNAS în numele lui. Transparența deconturilor este o modalitate de prevenție a fraudei, de creștere a eficienței sistemului sanitar, dar și de îmbunătățire a calității datelor.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Legea inițiată de USR prevede câteva modalități de comunicare a acestor informații:
• a) la cerere, în termen de 30 de zile, atât electronic, cât și în scris
• b) online, accesând DES - dosarul electronic de sănătate al pacientului
• c) prin poștă, în cazul în care deconturile efectuate pentru respectivul asigurat depășesc de trei ori valoarea decontului mediu.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate s-au opus proiectului de lege, la dezbaterile din Parlament.

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate, reprezentată la ședinta Comisiei, a susținut în mod incredibil că asigurații își pot calcula singuri deconturile, pe baza bonurilor de la farmacie și pe baza biletului de externare din spital.

Aceiași reprezentanți au recunoscut că Dosarul Electronic de Sănătate este nefuncțional - soft pentru care s-au plătit bani grei - problemă care se dorește a fi rezolvată într-un viitor indecis prin bani europeni. Iar în ceea ce privește primirea decontului prin poștă, reprezentanții au invocat o excepție, zugrăvind în culori dramatice o situație ipotetică în care un alt membru al familiei deschide plicul cu lista tuturor decontărilor, plic care nu îi este adresat", spunea atunci Tudor Pop.

Proiectul de lege a stat aproape doi ani în procedură parlamentară a fost depus pe 29 noiembrie 2017.

„Înainte de această inițiativă, accesul era foarte greoi și extrem de limitat, asigurații primind rapoarte doar pentru serviciile medicale oferite. Actuala propunere cuprinde lista extinsă: servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat , precum și a datei efectuării/eliberării acestora", afirmă Tudor Pop.

"Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive. Și cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele Mafiei din Sănătate și nu pe îngrijirea pacienților. Mi-aș fi dorit foarte mult să păstrăm în proiect opțiunea ca fiecare asigurat să primească și o scrisoare anuală cu totalitatea cheltuielilor, așa cum este de pildă în Austria. Este cea mai eficientă cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari și incapacitatea administrativă de a face acest lucru", adaugă inițiatorul proiectului de lege, citat de hotnews.ro

Foto cu caracter ilustrativ

cnsas_ed2d1.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Observatorul Prahovean
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg