spaga_961cd.jpg
Măsura ar urma să facă parte dintr-o strategie anti-corupție, implementată de către Ministerul Sănătății. Pacienții „sub acoperire“ nu ar urmări doar dacă există și cine sunt acei medici care cer-primesc șpagă, ci și dacă respectă circuitul bolnavilor ajunși la spital, susține ministrul Sănătății, sorina Pintea.

„Bolnavii” respectivi simulează boli ușoare și nu au nevoie de internare. Sorina Pintea a explicat miercuri dimineață, la Europa FM, că nu oricine poate deveni pacient sub acoperire, sau „pacienţi misterioşi” pentru că a ales pentru acest lucru oameni care cunosc sistemul. „Nu se verifică doar dacă cer-primesc şpagă, ci şi dacă se respectă circuitul pacienţilor”, a spus Sorina Pintea.

Un proiect pilot este deja aplicat la Spitalul Fundeni din București.
Angajații au semnat, în această primăvară, la solicitarea conducerii unității medicale, „declarații anti-mită”, în care își iau angajamentul să nu ceară sau să nu primească bani de la pacienți.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

De asemenea, pe pereții spitalului au fost lipite afișe prin care bolnavii sunt informați că angajații acestui spital nu primesc „plic”.

Anul trecut, angajații din sistemul sanitar au beneficiat de creșteri substanțiale de salarii. Este și motivul pentru care reprezentanții Ministerului Sănătății, dar și mai mulți manageri de spitale au insistat asupra aspectului ca pacienții să nu mai ofere „atenții“, iar medicii să nu le primească și, sub nicio formă, să le ceară. Însă, în aproape toată țara au fost semnalate cazuri de luare-dare de mită.

În Prahova, unul dintre cazurile recente în care un medic cunoscut este cercetat pentru o astfel de acuzație este cel de la Spitalul Județean Ploiești.

VEZI DETALII AICI 

Doctorii o acuză atât pe Sorina Pintea, cât și presa, că „duc o campanie împotriva lor”, spune sursa citată mai sus.
Însă, ministrul Sănătății susține contrariul, precizând că demersul este și în folosul medicilor corecți.

„Avem foarte mulţi medici şi asistenţi corecţi care nu merită să sufere această ostilitate din partea presei şi din partea ministrului, doar pentru că sunt câțiva care nu-şi fac treaba”, a declarat Pintea pentru Europa FM.

Șpaga din spitale, infecțiile nosocomiale și investițiile insuficiente reprezintă principalele trei probleme la care românii se gândesc atunci când este vorba despre sistemul sanitar, arată un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale în luna februarie anul acesta.

Foto cu caracter ilustrativ

spaga_04f7c.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg