Managerii spitalelor se plângeau că posturile sunt blocate în sistem. Ministrul Sorina Pintea susține că problema este falsă

0
MzAwOGVlNTAyZGU0NzVjNWU2ZWNmYmFmYg.thumb_8c055.jpg

MzAwOGVlNTAyZGU0NzVjNWU2ZWNmYmFmYg.thumb_8c055.jpg

Criza de personal medical din sistemul sanitar pare să nu aibă final. Deși salariile au crescut, ajungând la sume de invidiat, multe dintre posturile libere nu sunt solicitate. Un astfel de caz concret este și la secția Urgențe a SJU Ploiești.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că posturile nu sunt blocate în sistemul sanitar:

„Anul trecut funcţiona regula doi la unu pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii, dar nu pentru spitalele din subordinea autorităţilor locale, anul acesta nu mai există această regulă, deci atâta vreme cât un post este vacantat, având în vedere că bugetele sunt aprobate, posturile se pot scoate la concurs”, a explicat ministrul, într-o conferinţă de presă.

„Am întâlnit manageri care mi-au spus că nu-i lasă directorii financiari, repet, ministrul nu poate acoperi incompetenţa unora şi nici nu cred că este în fişa postului unui ministru acest lucru. Avem cadrul legal, avem buget şi lucrurile nu se respectă”, a mai adăugat Pintea.

În cazul SJU Ploiești, timpii de așteptare continuă să fie peste limita acceptabilului. Problema este generată de două cauze distincte: personalul medical insuficient, posturile fiind scoae la concursuri la care nu se prezintă candidați și cea de a doua cauză, care ține de educația populației. Se trece peste consultul la medicul de familie, iar oamenii se prezintă la Urgențe cu proble banale, îngreunând astfel sarcina celor de acolo și mărind timpii de așteptare pentru cei care au probleme medicale, care chiar țin de competența acestei secții. Culmea este că tocmai ”falșii pacienți” sunt cei mai predispuși la scandal.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău