Sarcină, scumpă sarcină! Analizele gratuite, un fel de „Fata Morgana“ pentru femeile gravide

0
analize-sarcina_34ab7.jpg

analize-sarcina_34ab7.jpg
Gravidele nu mai beneficiază de prioritate la setul de analize decontate de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Ca orice pacient, acestea fie așteaptă până când le vine programarea, fie le efectuează contracost dacă fondurile au fost epuizate de laboratoarele de profil. În cazul urgențelor, lucrurile stau altfel.

În ciuda faptului că sunt asigurate pe toată perioada gravidității, femeile care așteaptă un copil își pot face seturile de analize gratuite doar dacă au noroc. De obicei, la puține laboratoare mai auzi, atunci când suni pentru programare, că mai au fonduri disponibile pentru astfel de investigații. Cine nu-și permite să dea câteva sute de lei, trebuie să aștepte și câte 2-3 luni până le vine rândul.

De o astfel de situație s-a lovit și una dintre cititoarele www.observatorulph.ro care ne-a semnalat faptul că a fost programată la analize în luna în care urmează să nască, deși are nevoie un ele acum. A sunat la mai multe laboratoare, însă peste tot a auzit aceeași replică: „nu mai avem fonduri! Facem investigații doar contracost“.

Deși, asemenea multor viitoare mămici, și cititoarea noastră știa că gravidele au prioritate la analizele efectuate de laboratoarele care au contract cu CJAS, acest lucru nu mai este stipulat de lege.

„Legislația este destul de permisivă cu femeile însărcinate. Ele sunt asigurate pe toată perioada gravidității fie că lucrează sau nu. Au parte de controale și consultații gratuite la medicul de familie și spitalele de stat, sunt luate în evidență de medicul de familie și supravegheate lunar. Atenție le este acordată și după naștere.

În cazul analizelor, dacă medicul specialist constată că există o urgență și se impune efectuarea unor investigații suplimentare, atunci gravidei i se face o internare de-o zi și va beneficia gratuit de toate analizele medicale.

La cele efectuate în cadrul laboratoarelor care au contract cu CJAS, gratuitatea este în limita fondurilor alocate. Aceste aspecte pot fi verificate în cadrul instituției noastre, unde există o listă cu unitățile și fondurile alocate. De asemenea, le recomandăm să sune la mai multe puncte de profil pentru că, spre exemplu, la laboratorul de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești sunt raportate lunar sume care nu sunt cheltuite. Prin urmare, pacienții pot merge aici până în ultima zi a lunii“, ne-a declarat Cătălin Tudorache, purtătorul de cuvânt al CJAS Prahova.

CITIȚI și Analize gratuite, până în ultima zi a lunii, la Laboratorul din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești

În funcție de complexitatea analizelor, costul acestora pleacă de la 200 lei. Mai adăugăm acestora și ecografiile, dar și investigațiile suplimentare care-i sunt cerute gravidei pe parcursul sarcinii care, la rândul lor, se ridică la sute de lei bune.

Foto cu caracter ilustrativ:

analize-sarcina_639d6.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău