fbpx

WhatsApp Image 2019-03-22 at 21.31.49.jpegȘi-a dorit să fie specialist, să fie remunerat corespunzător muncii sale, să aibă libertate deplină în a-și exercita profesia și, în plus, să se bucure de respectul pacienților. Pentru toate acestea a ales România! În timp ce mulți medici de vârsta sa fug de țara noastră, Denis Țurcanu (33 ani), specialist în Obstetrică-Ginecologie, originar din Republica Moldova, a găsit aici locul și oamenii potriviți pentru a practica Medicina. Din septembrie 2018, a venit la Câmpina, unde profesează atât în mediu public, la Spitalul Municipal Câmpina, cât și cel privat, la Medis.

Alegerile sale par, la prima vedere, unele ale hazardului. În realitate, însă, nu a plecat niciodată la drum fără a-și cântări deciziile și a privi traseul lor pe termen lung. În timpul liceului era pasionat de științele exacte. În trend, era, ca și acum, o carieră în domeniul IT, una bănoasă, mereu la căutare. Nu s-a oprit la această alegere pentru că nu se vedea stând ore bune în fața unui calculator.

Suspansul unor opțiuni

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Așa că și-a surprins toți cunoscuții săi în momentul în care le-a spus care îi este opțiunea: Medicina. Și, mai ales, prin specializarea către care avea să se îndrepte la Rezidențiat: Obstetrică-Ginecologie. Facultatea a urmat-o în Republica Moldova, la la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, din Chișinău. În anii Rezidențiatului a ajuns, însă, în trei țări: Republica Moldova, România și Belgia. A absorbit asemenea unui burete tot ceea ce s-a putut în specialitatea sa. Deși, timp de un an, îl găsim și la Charleroi, în Belgia, Denis Țurcanu a preferat România. S-a împăcat, din start, cu sistemul de aici, așa imperfect cum îl consideră mulți, dar și cu pacientele românce.

În 2018, după ce a obținut certificatul de medic specialist în Obstetrică – Ginecologie, și-a analizat prioritățile, a studiat oferta posturilor disponibile în spitalele de stat din țară, iar din toată harta, drumurile i s-au oprit la Câmpina.

„Nu știam nimic despre oraș, despre spitalul de aici. Știam doar că vreau să lucrez într-o unitate medicală de stat, locul accesibil tuturor pacienților, unde cazuistica este diversă și provocatoare. Față de Sibiu, am găsit lume nouă, multă deschidere, dar și paciente diferite față de cele pe care le-am cunoscut în Sibiu“, ne-a mărturisit doctorul Țurcanu.

Nu le analizează și nu le critică pentru că susține că nu este etic și nu este treaba unui medic să facă lucrul acesta. Menirea celui care a depus Jurământul lui Hippocrate este să facă tot ceea ce-i stă în putință pentru a-l vindeca pe cel care i se adresează.

Pe lângă un post de medic specialist în Spitalul Municipal Câmpina, Denis Țurcanu completează și echipa de la Medis

Sănătatea - drept și obligație

Și-ar dori, poate, ca lumea să conștientizeze mai mult că sănătatea este atât un drept, cât și o obligație. Ai dreptul la spitalizare, la un tratament, dar și obligația să-ți respecți organismul, precum și recomandările medicilor. Iar când vine vorba despre pacienta-mamă, conștientizarea sfaturilor primite trebuie să fie cu atât mai mare cu cât este răspunzătoare și pentru viața fătului, nu doar pentru a sa.

În privința pacientelor, așa cum se aștepta, acestea sunt de tot felul: de la femei care vin, constant, la controale încă de la începutul sarcinii și până nasc, de la cele care se prezintă doar în momentul în care le vine sorocul. Pe partea din Ginecologie, însă, latura care-i place cel mai mult din specialitatea sa, provocările sunt mai mari. Din păcate, chiar dacă avem acces neîngrădit la informație, iar femeile știu cât de important ar fi un control ginecologic anual, multe dintre ele ajung, cel mai adesea, când se instalează probleme medicale serioase.

„Cele mai multe situații de acest gen sunt întâlnite în rândul pacientelor cu vârste între 40 și 50 de ani. Este vârsta critică și aici întâlnim o cazuistică bogată. Vorbesc cu ele, încerc să le explic cât pot de clar, uneori chiar și desenez, și, totodată, sunt direct și sincer. Dacă analizele îmi indică un anumit diagnostic, le spun că s-ar putea să fie problema respectivă. Chiar dacă suferă un șoc, speriate de ceea ce le spun, merg și-și fac de urgență investigațiile respective. Așa consider că este cel mai bine“, ne-a mărturisit medicul.

Nu se implică emoțional pentru că nu-și permite să facă acest lucru. Paciente vin și pleacă în fiecare zi, fiecare cu problema proprie. Da, îl atinge după o naștere acel „mulțumesc” adresat de o proaspătă mămică sau de o femeie pe care a vindecat-o de o problemă mai gravă, însă momentele acestea frumoase sunt contrabalansate și de vești mai puțin plăcute pe care trebuie să le dea, de paciente care, prin prisma tinereții lui, îl tratează cu o oarecare lipsă de încredere. Ia totul ca atare, fiind conștient că odată cu timpul, cu pregătirea continuă își va consolida numele și poziția în rândul specialiștilor în Obstetrică-Ginecologie din Prahova.

Educația sexuală, pe altă dată…

Din păcate, educația sexuală rămâne un subiect tabuu la noi. Multora dintre părinți le este rușine sau nu știu cum să abordeze această discuție, iar alții se opun ca ea să facă parte din programa școlară.

„Informația trebuie furnizată treptat. Cred că de la vârsta de zece ani, preadolescentul poate avea și înțelege unele noțiuni. Trebuie să realizăm că vremurile se schimbă, iar educația sexuală este esențială“, a mai spus medicul.

Trăim într-o perioadă în care lăsăm „pe mâine“ multe dintre cele ce ar trebui să fie prioritățile firești ale vieții. Nu doar discuțiile cu cei mici sunt amânate, ci și întemeierea unei familii sau conceperea unui copil.

„Iar de aici avem tot mai multe cazuri de cupluri infertile. Este pusă pe primul loc cariera, iar tot mai multe femei aleg să facă primul copil după vârsta de 30 de ani. Totul după o planificare pe care și-ar dori-o să dea rezultate fix ca-n matematică, fără a ține cont că au o vârstă, au avut o serie de probleme medicale știute și neștiute. Mai adăugăm și stresul, alimentația și, astfel, apar dificultatea de a rămâne însărcinate, dar și cea de a menține sarcina“, a completat medicul.

Pe Denis Țurcanu îl găsim atât la Spitalul Municipal Câmpina, cât și în mediu privat. Din această primăvară, își primește pacientele și la clinica Medis. Îi place ceea ce face, dar este conștient că are și va avea de învățat tot timpul. Își amintește în permanența vorba unuia dintre profesorii din facultate: „fiecare vede atât cât știe“, ceea ce-l motivează să studieze mai mult, să participe la tot felul de stagii și congrese, astfel încât să aibă o plajă de acoperire cât mai mare în domeniul său.

Ținând cont că a cunoscut și alte sisteme medicale, poate face o comparație și-și poate exprima un punct de vedere asupra a ceea ce e bun și ce-ar trebui schimbat în mecanismele sanitare din România. Pentru început, ar umbla la protocoalele de funcționare din unitățile medicale, pe care și le-ar dori mai scurte, clare și obligatorii.

În timpul său liber, merge la înot, citește și călătorește.

Foto: Liliana Maxim și arhiva personală Denis Țurcanu

WhatsApp Image 2019-03-22 at 21.31.49.jpeg

WhatsApp Image 2019-03-22 at 21.31.48 (1).jpeg

WhatsApp Image 2019-03-22 at 21.31.48.jpeg

WhatsApp Image 2019-03-22 at 16.36.23.jpeg

WhatsApp Image 2019-03-22 at 16.31.01.jpeg

WhatsApp Image 2019-03-22 at 16.31.00.jpeg

(P)

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook

Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale