fbpx

1275549401deecdaaf10c527dfe21ba2b2418-1000x600.jpg

Ministrul Sănătăţii a spus, miercuri, la Constanţa, că bugetul a fost aprobat cu întârziere, ”după mai multe ezitări” şi a anunţat că programele naţionale vor avea întârzieri.

În replică, Administraţia Prezidenţială a transmis că este exclusiv vina PSD că bugetul a fost adoptat cu trei luni mai târziu.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a solicitat informaţii de la Ministerul Sănătăţii cu privire la lipsa medicamentelor pentru bolnavii cu HIV.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ce s-a întâmplat în realitate și de ce președintele Iohannis spune că vina aparține PSD? Proiectul de buget ar fi trebuit să fie gata până la finalul anului trecut. Guvernanții au întârziat nepermis de mult, așa că bugetul a ajuns în Parlament abia în 2019, când deja trebuia să fie adoptat. Este pentru prima oară din decembrie 89 când se întâmplă asta.

După zbateri și contre, Klaus Iohannis a respins bugetul, considerându-l nerealist și plin de capcane care vor duce economia spre dezastru. Guvernanții i l-au retrimis, iar Iohannis a fost nevoit să îl accepte așa. Cert este că România a avut buget abia la mijlocul lunii martie, ceea ce a dus la întârzierea demarării tuturor programelor, printre care se numără și situația descrisă astăzi, respectiv lipsa medicamentelor pentru bolnavii de HIV.

”Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii”, a transmis Avocatul Poporului.

”Este exclusiv vina PSD că bugetul de stat pentru anul în curs a fost adoptat de Guvern şi trimis Parlamentului pentru dezbateri cu trei luni mai târziu faţă de termenul prevăzut de lege. Încercarea de a-i imputa Preşedintelui României întârzieri ale programelor de sănătate reprezintă doar o tehnică extrasă din manualul de manipulare al PSD, tehnică menită să abată atenţia de la problemele reale cu care se confruntă acest domeniu.

De altfel, asigurarea funcţională a medicaţiei pacienţilor cu HIV/SIDA este o problemă veche şi nerezolvată de Ministerul Sănătăţii. Administraţia Prezidenţială s-a opus prorogării termenelor de aplicare a programelor de sănătate, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, după ce legea bugetului de stat fusese promulgată, motiv pentru care prorogarea nu se mai justifica. Prin toate acţiunile şi mesajele sale publice, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi-a manifestat întotdeauna preocuparea pentru sistemul de sănătate şi asigurarea nevoilor pacienţilor”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

1275549401deecdaaf10c527dfe21ba2b2418-1000x600.jpg

sursa declarații news.ro

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


...
970.jpg