fbpx

campanie-usr.jpg

Alegerea primarilor din două tururi de scrutin, votul preferențial pe liste de partid, dublarea numărului de parlamentari aleși în Diaspora și recâștigarea dreptului constituțional de vot în cazul cetățenilor români care trăiesc și muncesc în afara țării sunt numai câteva dintre propunerile de modificare a legilor electorale lansate în cadrul Campaniei „Oameni Noi”.

Lansarea Campaniei „Oameni Noi” a avut loc în zona centrală din Ploiești. Membri ai USR Prahova și ai Mișcării România Împreună Prahova au demarat strângerea de semnături pentru susținerea mai multor propuneri legislative în domeniul legilor electorale.

Una dintre principalele modificări vizează alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pe motiv că actualul sistem de vot - dintr-un singur tur - favorizează exclusiv partidele mari, potrivit inițiatorilor.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pe lista de propuneri figurează însă și votul preferențial pe liste de partid, care ar permite, potrivit inițiatorilor, ca votanții, prin vot, să aleagă omul pe care îl preferă, nu lista impusă de partid.

Totodată, prin propunerea de modificare a legilor electorale se intenționează dublarea numărului de parlamentari aleși în Diasporă, în prezent acesta fiind plafonat la 4 deputați și 2 senatori. 

Propunerea de modificare a legilor electorale mai vizează „reducerea numărului de semnături necesare pentru a candida la alegerile locale și parlamentare”, „eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale și europarlamentare pentru o mai bună reprezentare politică a comunităților” și „implementarea unor măsuri de siguranță a votului”.

La eveniment au participat alături de membri USR Prahova și ai Mișcării România Împreună Prahova, senatorul USR George Marussi și Dragoș Pîslaru, membru fondator RO+.

Numărul minim de semnături necesare, la nivel național, pentru implementarea modificărilor legislației electorale este 100.000.

20180914_173708.jpg

campanie-usr.jpg

20180914_173804.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
salina_urbana_BUNA_desk_9833f.jpg
970.jpg