- Publicitate -

Mircea Cosma a răspuns acuzaţiilor de corupţie aduse de parlamentarii PDL

Data:

Distribuie articolul:

mircea-cosma

În urmă cu câteva minute s-a încheiat conferinţa de presă organizată de preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, ca răspuns la acuzaţiile de corupţie şi abuz în serviciu aduse de grupul parlamentarilor PDL de Prahova. Cosma a spus că a devenit ţinta atacurilor politice după ce numele său a apărut în unele sondaje de opinie cu un procent de 70% din intenţiile de vot.
Iată, punctual, reacţiile lui Cosma la fiecare dintre acuzaţiile PDL:

1 Drum asfaltat peste noapte
Acuzaţia PDL: Într-o singură zi de la semnarea unui contract de asfaltare de 60.000 de metri pătraţi, preşedintele CJ Prahova a recepţionat lucrarea şi a plătit 500.000 de euro deşi în ziua aceea datele meteo indicau ;că nu se putea turna asfalt.

Consiliul Judeţean Prahova, prin reprezentantul Mircea Cosma, preşedinte C.J. Prahova, încheie în data de 11.11.2008 contractul cu nr. 17712, pentru Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice, covoare bituminoase pe DJ 101 A Şirna – Perşunari, în valoare estimată de 2.136.180 lei, inclusiv TVA, cu SC CAST SRL Băneşti. Suprafaţa acestor lucrări este estimată la 60.000 de metri pătraţi. Incredibil, dar adevărat, în nici 24 de ore de la data încheierii contractului este făcută recepţia lucrărilor prin procesul verbal nr. 279/12.11.2008. Mai mult, instantaneu este emisă factura 873/12.11.2008 prin care se plăteşte integral această sumă.
Menţionăm că este imposibil ca această lucrare să fie executată într-o singură zi, cantitatea de asfalt turnat depăşind cu mult producţia de asfalt a întregului judeţ Prahova, precum şi capacitatea de lucru a firmei respective. Totodată, atât în data de 11.11.2008 cât şi în data de 12.11.2008 condiţiile meteo nu permiteau turnarea asfaltului, în ambele zile temperaturile fiind, conform Centrului Meteorologic Muntenia, cuprinse între 1 şi 4 grade.şi nu de peste 10 grade aşa cum este specificat în caietul de sarcini pentru această lucrare.
Răspunsul lui Cosma : Premierul din 2008, Călin Popescu Tăriceanu, a promis că pentru drumurile stricate de constructorii autostrăzilor vor fi reparate, cu bani de la bugetul de stat, până la sfârşitul anului. S-a organizat în regim de urgenţă licitaţia pentru reparaţia drumurilor. Pe 30 octombrie s-a ales câştigătorul, dirigintele de şantier a recepţionat lucrarea pentru că având utilajele necesare, constructorul a a efectuat lucrarea în 24 de ore. Eu nu am făcut parte din comisia de licitaţie, iar semnătura mea nu apare nicăieri, dar nu asta este problema.  Am rămas stupefiat că printre semnatarii acuzaţiilor se numără fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Florin Anghel, care a contractat un credit  de 40 milioane de euro pentru o asfaltare într-un ritm de 100.000 mp pe zi! Au fost aproape aceleaşi firme care au făcut lucrările atât pe mandatul meu, cât şi pe ale lui Anghel.  Drumul s-a asfaltat, nu au fost contestaţii, iar lucrările au fost de bună calitate pentrru că nu apărut gropi. Pe timpul meu s-a asfaltat cu 8 euro pe metru pătrat faţă de 14 euro în mandatul lui Anghel.

2 A votat despăgubirea familiei
Acuzaţia PDL
: Preşedintele CJ Prahova a votat o hotărâre prin care şi-a despăgubit familia cu 400 de milioane lei vechi periclitând astfel accesarea unor fonduri europene.
Preşedintele CJ Prahova este protagonistul despăgubirii din banii judeţului a propriilor copii cu suma de 40.296 lei. Prin Hotărârea 55/2009, CJ Prahova a declanşat procedurile de expropiere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării drumului judeţean de centură DJ 236, judeţul Prahova. Printre proprietarii despăgubiţi în urma acestor expropieri se numără şi cei doi copii ai preşedintelui CJ Prahova, şi anume Cosma Andreea Oana şi Cosma Vlad Alexandru. Menţionăm că Mircea Cosma nu numai că a luat parte la deliberările privind adoptarea acestei hotărâri (55/2009 CJ Prahova), dar a şi votat pentru, deşi era într-un evident conflict de interese. Ceea ce este şi mai grav este că finanţarea reabilitării DJ 236 Prahova este din bani europeni ceea ce poate afecta crdibilitatea României în ceea ce priveşte accesarea acestor fonduri.
Reacţia lui Cosma:  Rămân stupefiat, mai ales că şi Contenciosul a respins solicitarea prefectului de suspendare a hotărârii. În 2007, Consiliul Judeţean Prahova, pe care nu-l conduceam eu, ci Anghel, a hotărât să declare drumul 236 de interes judeţean şi să-l scoată la expropiere.  A fost elaborat un plan de despăgubiri în 25.04.2007, la care nu am avut nicio contribuţie. Pe baza acestui plan, care cuprinde toţi proprietarii de teren, s-a dat Hotărârea 166 din 12 decembrie 2007 a C.J. Prahova pentru identificarea proprietăţilor. S-a apelat apoi la o casă de avocatură, care să facă procedurile de expropriere. Textul hotărârii este „se declară de utilitate publică lucrarea drum judeţean de centură DJ 236”. În data 10.04.2008 a început evaluarea, fiind expropriaţi toţi cei care aveau proprietăţi în zonă. Mi se reproşează de către prefect că am votat un punct unde apăreau copiii mei cu un teren cumpărat în aprilie 2006, când nu se punea problema construcţiei acelui drum! Eu nu puteam să votez împotriva hotărârii pentru că s-a votat în bloc suma globală de 6,7 milioane de lei pentru exproprieri, nu valoarea pentru fiecare teren în parte. Nu am nicio problemă de incompatibilitate. Dacă voi fi reclamat la ANI, mă voi judeca. La vârsta mea nu mai suport atacuri cu nişte prostii.

- Publicitate -

3 Excursia pe bani publici la Roma
Acuzaţia PDL
: Pe timp de criză, 180 de oameni din CJ Prahova şi instituţii subordonate din punct de vedere administrativ sau politic s-au deplasat la Roma pe bani publici. Nota de plată: 800.000 lei.
Consiliul Judeţean Prahova a dispus cheltuirea unor sume exorbitante pentru deplasarea la Roma a unei delegaţi de peste 180 de persoane din cadrul CJ Prahova şi a instituţiilor din subordine la o aşa-zisă acţiune de promovare a judeţului. Suma de peste 800.000 de lei nu poate fi justificată în niciun fel, mai ales într-o perioadă de criză. Trecem peste faptul că printre persoanele participante s-au numărat şi secretara preşedintelui CJ, consilieri personali şi alte persoane din cadrul instituţiei consiliului care nu aveau nicio legătură cu evenimentul respectiv şi ne întrebăm de ce s-au cheltuit o asemenea sumă în condiţiile în care această acţiune a fost stabilită încă de anul trecut, iar costurile în mod normal trebuiau să fie la cel puţin jumătate faţă decât s-a facturat şi plătit. Nu trebuie neglijat nici faptul că atât Consiliul Judeţean, cât şi celelalte instituţii participante aflate în relaţie directă cu Consiliul Judeţean Prahova au contractat serviciile aceleiaşi agenţii de turism, care în mod firesc nu trebuia să “umfle” facturile, ci trebuia să facă reduceri semnificative pentru aceste servicii. Ne-am interesat şi noi cât costă o deplasare de 7 zile la Roma care include cazare şi transport cu avionul şi a reieşit faptul că o astfel de deplasare pentru o persoană nu trebuia să depăşească 600 euro. Ori dacă analizăm una din facturile emise pentru această deplasare pentru unul din parcurile industriale solicitate pentru a participa la această acţiune, vom constata că pentru 2 persoane respectivul parc industrial a plătit 12.000 lei, deşi iniţial factura fusese de 18.000 lei, adică 1500 euro de persoană, aspect care, din punctul nostru de vedere, trebuie verificat pentru toate facturile primite şi plătite de instituţiile participante. Este evidentă risipa de bani publici, aşa-zisa promovare a judeţului fiind, de fapt, paravanul sub care s-a ascuns o adevărată afacere şi prin care s-au mulţumit şi anumite persoane pentru serviciile prestate în slujba “conducătorului iubit”.
Răspunsul lui Cosma: Nu am fost la Roma pe timp de criză, pentru că am ieşit din criză la 1 aprilie, potrivit informaţiilor oficiale guvernamentale. În bugetul pe 2011 a fost prevăzută suma de 800.000 lei pentru  deplasări în străinătate, cum ar fi Euro-Prahova şi alte participări la întâlniri organizate de instituţii europene unde avem adeziuni. La Euro-Prahova a fost cheltuită suma de 600.000 de lei, din care pentru personal au fost alocată suma de 300.000 de lei. Diurna maximă a fost de 35 de euro de persoană. Nu văd de unde această dispută politică pentru o hotărâre votată în unanimitate.
Secretara mea a avut două misiuni: să aibă la dispoziţia conducerii CJ ştampila oficială a instituţiei şi să coordoneze ansamblul Periniţa, care a făcut deplasarea la Roma.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Trei zile de festival în Parcul Bucov. Republik Fest primul festival fusion-simfonic din România

Ne-am dorit să avem o comunitate în care evenimentele de top să devină atracții naționale, să ne bucurăm de muzică de calitate într-o atmosferă civilizată. Și vom avea!

Climatizare la costuri cu până la 30% mai mici, dotare standard a unor apartamente scoase la vânzare în centrul Ploieștiului

Soluțiile inteligente ale unui constructor pentru a proteja de caniculă locatarii celui mai nou bloc din Ploiești

VIDEO: Au secat irigațiile din Prahova. În timp ce la Buzău culturile sunt verzi, la noi recolta este compromisă

Lipsa precipitațiilor din această vară, pe fondul unei canicule...

Am stat de vorbă cu proprietarul grădinii plină cu palmieri care face furori pe internet. ”Mulți nu cred că este din România și mă...

În fotografiile care fac furori pe internet apar numeroși palmieri, din diferite specii, dar și bananieri și alte specii tropicale.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Trei zile de festival în Parcul Bucov. Republik Fest primul festival fusion-simfonic din România

Ne-am dorit să avem o comunitate în care evenimentele de top să devină atracții naționale, să ne bucurăm de muzică de calitate într-o atmosferă civilizată. Și vom avea!

Actrița Shannen Doherty, îndrăgita ”Brenda” din serialul Beverly Hills 90210, a încetat din viață la 53 de ani

Actrița a fost diagnosticată cu cancer la sân în februarie 2015, iar în 2017 a anunțat că boala a intrat în remisiune. Însă în 2019, cancerul a reapărut și s-a extins.

Petrolul debutează luni, în noul sezon al Superligii, contra celor de la FC Buzău

Partida se va juca luni, de la ora 21:30, pe “Ilie Oană”.

Au fost identificate cu 60% mai multe mașini furate, care ajung în vămile din România, anul acesta față de 2023

Verificați întotdeauna dacă mașina second pe care o cumpărați nu figurează ca fiind furată!

Dosar penal în cazul bărbatului împușcat mortal de un polițist. Victima atacase cu toporul un jandarm

Cercetarea vizează comiterea unei infracţiuni de omor şi a două infracţiuni de ultraj în urma evenimentelor de sâmbătă.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Tânără ucisă de urs în Prahova. Noi detalii despre tragedia din Bucegi

Împușcarea urșilor este o soluție la această criză care provoacă noi victime?

Vor avea ploieștenii căldură la iarnă?

Primarul încă în funcție, Andrei Volosevici, a declarat: ”Intuiţia îmi spune că nu prea vom avea căldură la iarnă”
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Trei zile de festival în Parcul Bucov. Republik Fest primul festival fusion-simfonic din România

Ne-am dorit să avem o comunitate în care evenimentele de top să devină atracții naționale, să ne bucurăm de muzică de calitate într-o atmosferă civilizată. Și vom avea!

Actrița Shannen Doherty, îndrăgita ”Brenda” din serialul Beverly Hills 90210, a încetat din viață la 53 de ani

Actrița a fost diagnosticată cu cancer la sân în februarie 2015, iar în 2017 a anunțat că boala a intrat în remisiune. Însă în 2019, cancerul a reapărut și s-a extins.

Petrolul debutează luni, în noul sezon al Superligii, contra celor de la FC Buzău

Partida se va juca luni, de la ora 21:30, pe “Ilie Oană”.

Au fost identificate cu 60% mai multe mașini furate, care ajung în vămile din România, anul acesta față de 2023

Verificați întotdeauna dacă mașina second pe care o cumpărați nu figurează ca fiind furată!
- Publicitate -