poluare_Prahova_amenzi.jpg

Deputatul USR de Prahova, Dan Rădulescu,a depus pentru adoptare în procedură de urgență propunerea pentru modificarea și completarea Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător. Inițiativa prevede sancționarea drastică a poluatorilor, astfel încât ploieștenii și nu numai să respire un aer mai curat. 

Deputatul USR a făcut apel și la ceilalți parlamentari prahoveni pentru susținerea acestei inițiative, răspunsul celor de la PSD fiind negativ!

Propunerea legislativă a deputatului USR Rădulescu:

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Articol unic. - Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 452 din 28 iunie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. La articolul 79, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (4.1), care va avea următorul cuprins:

"Art. 79. - (41) În cazul săvârșirii a trei contravenții dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. c), alin. (2) lit. a), alin. (3) lit. b) și alin. (4) lit. a) într-o perioadă de până la 12 luni calendaristice, pentru care sancțiunile aplicate depășesc valoarea totală de 50 000 de lei, se aplică și sancțiunea complementară de suspendare a activității până la data la care se certifică implementarea unor măsuri care asigură reducerea concentraţiei emisiilor poluante în aerul înconjurător până la nivelul valorii-limită sau la un nivel inferior."

Mesajul postat pe Facebook de deputatul USR de Prahova: 

”Mulțumesc pentru susținere colegilor din USR și PMP. Am luat act de declarația dnei. Roberta Alma Anastase, de zilele trecute, de la Ploiești, prin care afirma că va sprijini demersul nostru. Colegilor din PSD Prahova, care au optat cu aroganță pentru un e-mail fugitiv, le atașez un comentariu pe text, realizat fără materiale auxiliare:

(ce zic ei)
„Stimate domnule deputat Dan Rădulescu,
Referitor la propunerea de modificare legislativă pe care ne-ați adus-o la cunoștință vă comunicăm următoarele:
Legea actuală are prevederi mult mai restrictive decât propunerea dumneavoastră. Limitele la emisii și imisii sunt stabilite prin STAS 12574 respectiv legea 104/2011 și se regăsesc ca și condiție în Autorizația de mediu, nerespectarea Autorizației de mediu se sancționează conform OUG 195/2005 cu amendă între 50.000 și 100.000 ron. 
Conform OUG 195/2005 art 17 Acordul de mediu, AUTORIZATIA DE MEDIU ŞI AUTORIZATIA INTEGRATĂ DE MEDIU se suspendă de către autoritatea emitentă, pentru nerespectarea prevederilor acestora, după o notificare prealabilă prin care se poate acorda un termen de cel mult 60 de zile pentru îndeplinirea obligatiilor. Suspendarea se mentine până la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de 6 luni. Pe perioada suspendării, desfăşurarea proiectului sau a activitătii este interzisă.
Întrucât prin propunerea dumneavoastră nu se aduc îmbunătățiri legislației în vigoare considerăm că ar trebui reanalizată. Ținând cont de cele de mai sus grupul parlamentarilor PSD Prahova vă asigură de colaborare în susținerea unor proecte de modificare legisaltivă cu beneficii reale pentru prahoveni și implicit pentru ploieșteni. 
Susținem dreptul cetățenilor la aer curat și faptul că actvitatea politică trebuie să contrbuie la îmbunătățirea condițiilor de viață ale acestora.

Cu respect,
Grupul Parlamentarilor PSD Prahova”

(ce spunem noi)
Argumente și contraargumente:

PSD - “Conform OUG 195/2005 art 17 Acordul de mediu, AUTORIZATIA DE MEDIU ŞI AUTORIZATIA INTEGRATĂ DE MEDIU se suspendă de către autoritatea emitentă, pentru nerespectarea prevederilor acestora, după o notificare prealabilă prin care se poate acorda un termen de cel mult 60 de zile pentru îndeplinirea obligatiilor. “
USR -Autoritățile care emit autorizații de mediu sunt puternic politizate și pot fi influențate în scopul protejării companiilor care contribuie la bugetele locale sau de stat.

PSD - “Suspendarea se menține până la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de 6 luni. Pe perioada suspendării, desfăşurarea proiectului sau a activitătii este interzisă.”

USR - Suspendarea se poate dispune doar în condițiile nerespectării CONTINUE (i.e. conductă fisurată, lipsa instalație filtrare etc.) a limitelor din autorizație. În cazul eliberării intenționate, temporare, activitatea nu poate fi suspendată, deoarece nu există o „problemă” care să fie remediată. În cazul unui control, nu va fi depistată nicio problemă care să nu poată fi remediată, deoarece discutăm despre un “robinet” care poate fi închis oricând, “remediind” situația instantaneu.

PSD - “Legea actuală are prevederi mult mai restrictive decât propunerea dumneavoastră.”

USR - Modificarea noastră legislativă nu elimină sancțiunile pecuniare, ci vine în completarea lor. Ar fi o eroare logică a considera că o sancțiune COMPLEMENTARĂ, care SE ADAUGĂ sancțiunilor DEJA EXISTENTE, ar putea să fie “mai puțin drastică”.

PSD - “Întrucât prin propunerea dumneavoastră nu se aduc îmbunătățiri legislației în vigoare considerăm că ar trebui reanalizată.”

USR - Suntem dispuși să acceptăm amendamente pentru schimbarea pedepsei complementare într-o suspendare a activității pe termen de minimum 1 an și orice alte sancțiuni mai drastice”.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Auto-moto
  • Luni, 24 Septembrie 2018
  • De Mihai Popescu

Porsche renunță la motoarele diesel

Producătorul auto german Porsche a anunțat duminică cum că îți va concentra atenția pe piața autoturismelor hibride și electrice și că nu va mai fabrica mașini propulsate diesel. Anunțul a venit...

Auto-moto
  • Luni, 24 Septembrie 2018
  • De Mihai Popescu

Porsche renunță la motoarele diesel

Producătorul auto german Porsche a anunțat duminică cum că îți va concentra atenția pe piața autoturismelor hibride și electrice și că nu va mai fabrica mașini propulsate diesel. Anunțul a venit...

Auto-moto
  • Luni, 24 Septembrie 2018
  • De Mihai Popescu

Porsche renunță la motoarele diesel

Producătorul auto german Porsche a anunțat duminică cum că îți va concentra atenția pe piața autoturismelor hibride și electrice și că nu va mai fabrica mașini propulsate diesel. Anunțul a venit...

Social
  • Luni, 24 Septembrie 2018
  • De Andra Ilie

Se suspendă traseul TCE Ploiești 40 barat

Din 6 octombrie, ploieștenii nu vor mai putea ajunge cu autobuzul în parcul Bucov. Anunțul TCE Ploiești: Primăria Municipiului Ploiești, prin S.C. Transport Călători Express Ploiești, informează cetățenii...