61644180.jpg

Guvernul a aprobat, joi, în şedinţă, o Ordonanţă privind introducerea pentru angajatori a obligaţiei de a plăti CAS şi CASS la nivelul salariului minim, astăzi de 1.450 lei, pentru salariaţii cu timp parţial de muncă, indiferent dacă remuneraţia este sub nivelul salariului minim, excepţie de la această prevedere făcând elevii, studenţii şi pensionarii.

 

După o pauză de atitudine pe scena politică, PNL se trezeşte şi demontează aparenta legalitate a ordonaţei, explicând printr-un comunicat de presă: ”Ordonanţa în cauză încalcă prevederile constituţionale referitoare la emiterea de ordonanţe simple, întrucât Constituţia interzice în mod expres posibilitatea de a interveni în domeniul legilor organice. În acest caz, Codul Fiscal face parte din categoria legilor organice, existând interdicţia de a fi modificat printr-un act normativ de nivel inferior, cum este cazul ordonanţei simple. Chiar dacă în mod abuziv Legea pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple include eventuale modificări aduse Codului fiscal, acestea nu pot afecta regimul legilor organice şi nu pot impune sarcini suplimentare contribuabililor”, se arată în comunicatul de presă transmis de PNL.

”Totodată, Ordonanţa încalcă prevederile actuale ale Codului Fiscal, prevăzute la articolul 4, care menţionează că în cazul în care se majorează impozite, taxe sau contribuţii, ori se elimină sau se reduc facilităţi existente «acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puţin pe parcursul acelui an». Or, Guvernul Tudose a anunţat intrarea în vigoare a acestor modificări începând cu data de 1 august, fapt care contravine rigorilor de predictibilitate impuse de Codul Fiscal”, se mai arată în comunicatul transmis de liberali.

Şi liderul PNL, Ludovic Orban, citat de news.ro, a criticat taxarea suplimentară a celor cu contracte part-time, acuzând Guvernul că este interesat de ”jecmănirea” întreprinzătorilor.

 

 

Național
  • Luni, 23 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Cum se vor modifica salariile de la 1 ianuarie 2018

De la 1 ianuarie, Guvernul schimbă filosofia fiscală pe piața muncii. Astfel, contribuțiile sociale trec exclusiv în sarcina angajaților, iar firmele vor plăti doar „taxa de solidaritate” de 2%. Salariile...