parlamentari-fosti.jpg

Patru ani au fost sub lumina reflectoarelor, au avut inițiative legislative și au aprobat legi. Vorbim de foștii parlamentari de Prahova. Mulți au renunțat la statutul de persoană publică și recunosc că s-au împăcat cu ideea unei vieți liniștite, alături de familie. Alții însă și-au continuat activitatea politică, implicându-se în viața publică locală.

Un exemplu este fostul deputat Alexandri Nicolae, care a câștigat un mandat de deputat în 2012, pe listele USL, din partea PNL. A fost ales parlamentar în circumscripția electorală nr.31 Prahova, colegiul uninominal nr.7. În timpul mandatului a avut 33 de inițiative legislative, mai multe propuneri devenind legi. În prezent este director la SC Transport Călători Express, societate aflată în subordinea Consiliului Local Ploiești. „Consider că față de perioada în care am fost parlamentar responsabilitatea este cu mult mai mare acum. TCE are 1.050 de angajați și de data aceasta răspund direct”, a susținut Alexandri Nicolae, care recunoaște că la preluarea postului de director TCE se confrunta cu numeroase probleme, pe care în prezent dorește să le rezolve. Fostul parlamentar nu a mai candidat la alegerile din decembrie 2016.

Citește și: Ce fac foștii parlamentari de Prahova? Meserii practicate (II)

Fostul deputat Dragoș Gunia și-a reluat activitatea de la Conpet, post suspendat pe durata mandatului de parlamentar. Gunia a fost ales deputat în circumscripția electorală nr.31 Prahova, colegiul uninominal nr.6, pe listele PDL. În cei patru ani de mandat a avut 47 de inițiative legislative, patru dintre ele fiind adoptate ca legi. La scurt timp după alegerile din decembrie 2016, când nu a mai candidat, Gunia susține însă că a renunțat la viața publică după ce și-a încheiat mandatul de parlamentar. De altfel, la scurt timp,a postat un mesaj pe o pagină de socializare anunțând că renunță la Facebook. „În prezent sunt specialist în comunicare la Conpet, funcție deținută înainte de a deveni parlamentar. Într-adevăr am postat acel anunț pentru că rețeaua de socializare am folosit-o în special pe durata mandatului de parlamentar. Am considerat însă că nu mai sunt o persoană publică. Am ales să îmi dedic timpul copilului. Pot spune că este mult mai multă liniște”, ne-a declarat Dragoș Gunia, care în prezent este membru PNL.

Vlad Cosma se numără printre politicienii prahoveni care au decis sa nu mai candideze pentru un nou mandat de parlamentar în decembrie 2016. În prezent are 34 de ani și a fost cel mai tânăr parlamentar din mandatul 2012-2016, remarcându-se prin faptul că a câștigat alegerile în 2012  cu un scor uriaș:  73%, în Colegiul 8 Mizil, unde a candidat. „Am decis să nu mai candidez pentru un nou mandat în Parlament pentru a reveni în mediul de afaceri/privat, de unde pornisem inițial. Aș fi putut continua pe o funcție publică, aveam susținerea totală a partidului după experiența mandatului trecut, când am fost printre cei mai "harnici" deputați (35 de inițiative, 15 interpelări, 20 de luări de cuvânt în Plen și o moțiune cu titlul "Drepturile omului nu sunt un lux"). Pe lângă proiectele personale pe care le derulez în domeniul IT sunt în continuare alături de colegii din partid, pe care îi sprijin de fiecare dată când este oportun. Rolul de consultant mi-a adus satisfacții politice și sufletești mai mari decât cele din perioada în care activam în prim-plan. Am reușit să concep strategii victorioase în PSD Prahova, în urma cărora s-au câștigat alegeri importante. Șefia CJ Prahova și cele 5 mandate de deputați din actuala legislatura sunt doar două dintre reușitele partidului pentru care am muncit mult. Dar, la final, se merită toate eforturile.", a mai spus Vlad Cosma. Cât despre domeniul de activitate, Vlad Cosma recunoaște că pentru el IT-ul a fost mereu o pasiune, care, în 2013  i-a adus și Premiul international „Design Firms” pentru webdesign, în Statele Unite.

Citește și: Ce fac acum foștii parlamentari de Prahova? Meseriile practicate (I) 

Fostul senator Dan Aurel Ioniță a câștigat în 2012 un mandat de parlamentar pe listele PPDD. Pentru o perioadă scurtă de timp a fost membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității S.R.I, apoi membru în Comisia parlamentară a revoluționarilor și, ulterior, membru în Comisia de mediu. Pe final de mandat a făcut parte din Grupul parlamentarilor afiliați la PSD, însă nu a mai figurat pe listele de candidați pentru un nou mandat, în decembrie 2016. Momentan, fostul senator nu vorbește de dezamăgirile din politică. Are, spune fostul senator, mai multe planuri de viitor. „În prezent sunt manager la firma avută, respectiv la o tipografie. Mi-am dat un răgaz de câteva luni să-mi pun în ordine gândurile. Am așteptat ca lucrurile să se așeze după alegerile parlamentare. Am ținut în continuare legătura cu foarte multă lume din teritoriu. Sunt în continuare membru la PSD. Am o singură dezamăgire că nu am fost solicitat la activitățile organizației, ținând cont de experiența acumulată în cei patru ani cât am fost parlamentar”, ne-a mărturisit Dan Aurel Ioniță.

(Va urma)