Senatorul PSD, Iulian Bădescu, i-a transmis premierului Emil Boc o scrisoare deschisă în care acuză pasivitatea guvernanţilor în scandalul scumpirilor de carburanţi. Acesta îi aminteşte lui Boc că statul are un reprezentant în Consiliul de Administraţie al OMV-PETROM şi că nu mai era nevoie de chletuirea milioanelor de euro pentru analize financiare în acest caz. Iată textul scrisorii senatorului Bădescu:
Stimate domnule prim ministru,
Vă este, desigur, bine cunoscută situaţia de pe piaţa produselor petroliere, o piaţă a cărei caracteristică dominantă este, în ultimele luni, creşterea galopantă a preţurilor la pompă pentru toate categoriile de carburanţi.
Ştiţi, de asemenea, că această piaţă este una deosebit de sensibilă şi că, mai devreme sau mai târziu, scumpirea carburanţilor determină creşterea costurilor de producţie şi a preţurilor în toate sectoarele economiei.
Nu e nevoie să fii specialist în economie pentru a observa că, în România, principalii jucători de pe piaţa carburanţilor acţionează concertat, ca un adevărat cartel monopolist, în direcţia creşterii preşurilor la pompă.
Nu insist, acum şi aici, asupra împrejurărilor în care s-a constituit acest cartel şi nici asupra rolului determinant pe care Compania OMV – PETROM, cel mai important operator autohton de pe piaţa produselor petroliere, îl are la scara economiei naţionale.
Nu insist nici asupra mecanismului de formare a preţurilor la carburanţi, nici asupra felului în care operatorii de profil justifică creşterea lor şi nici asupra condiţiilor speciale în care funcţionează OMV – PETROM.
Domnule prim ministru,
Ştiu că toate aceste probleme vă sunt cunoscute şi ştiu că ele sunt în atenţia dumneavoastră. Ştiu şi că, la nivelul Executivului, s-a hotărât efectuarea unei analize amănunţite asupra felului în care PETROM stabileşte preţurile carburanţilor şi, implicit, cota de profit care îi revine
din vânzări.
Ceea ce eu nu înţeleg şi vă rog pe dumneavoastră să explicaţi este următorul aspect:
De ce – în condiţiile în care statul are un reprezentant în Consiliul de Administraţie al OMV-PETROM – mai este nevoie ca Guvernul să angajeze cheltuieli de milioane de euro pentru efectuarea acestei analize? De ce trebuie să plătim din bani publici firme de consultanţă şi de audit care să elaboreze tot felul de studii specializate pentru a lămuri o situaţie care ar trebui cunoscută a priori de reprezentantul statului în Consiliul de Administraţie al companiei şi pe care acest reprezentant ar trebui să o aducă la cunoştinţa Executivului printr-un raport de serviciu? Este reprezentantul statului incompetent? Este indolent? Înlocuiţi-l! Nu e nevoie să-i “(re)compensăm” incompetenţa şi indolenţa cheltuind milioane de euro pentru onorariile unor firme angajate să facă o treabă pentru care el este, fără îndoială, generos plătit.
Cum ți se pare subiectul?