După intervențiile prefectului Adrian Dobre – PDL și ale primarului Andrei Volosevici – PDL, senatorul PSD Daniel Savu este cel de-al treilea politician prahovean de prim rang care ia atitudine publică referitoare la poluarea Ploieștiului cu substanțe chimice. Prin intemediul unei interpelări făcută ieri ministrului mediului Laszlo Borbely, senatorul Savu îi solicită acestuia un răspuns scris cu privire identificarea cauzelor, a poluatorului și a măsurilor care au fost luate de minister pentru stoparea poluării. De asemenea, vă reamintim că în urma demersurilor făcute de www.observatorulph.ro, organizația din România a Green Peace a anunțat pe site-ul propriu că “monitorizează îndeaproape” situația poluării Ploieștiului.
Reamintindu-vă că în afara celor trei politicieni menționați, nici un alt reprezentant al partidelor politice importante din Prahova nu a mai avut vreo luare de poziție publică pe această temă, vă prezentăm în continuare textul integral al interpelării.
INTERPELARE
ADRESATĂ : ministrului Mediului şi Pădurilor domnul László BORBÉLY
DE CĂTRE: Senator PSD, Daniel Savu
CIRCUMSCRIPŢIA ELECTORALĂ : Nr. 31 Prahova
Şedinţa Senatului din data de: 21 februarie 2011
În temeiul dispoziţiilor art.112, alin. (1) din Constituţia României, republicată, şi art. 162 din Regulamentul Senatului
Obiectul interpelării : Poluarea Ploieştiului în perioada 11-18 februarie 2011
Stimate domnule ministru,
Locuitorii municipiului Ploieşti s-au confruntat în perioada 11-18 februarie 2011 cu un fenomen accentuat de poluare, manifestat prin mirosuri persistente de gaze şi alte substanţe chimice, cu aspect de hidrocarburi. Această situaţie a fost sesizată la Prefectura Prahova, Primăria Ploieşti, Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.
Au fost consemnate următoarele reacţii ale autorităţilor responsabile, exprimate prin intermediul unor comunicate oficiale :
Prefectura Prahova susţine că, în data de 13 februarie 2011, la una din staţiile automate de monitorizare a calităţii aerului, la indicatorul benzen, au fost înregistrate depăşiri de aproximativ 4 -6 ori faţă de valoarea limită de emisie.
Printr-o adresă înaintată Primăriei Ploieşti, Comisariatul Judeţean Prahova al Gărzii de Mediu a anunţat însă că valorile determinate pentru indicatorii chimici măsuraţi, SO2 şi H2S, au fost sub limitele de poluare prevăzute de normativele în domeniu, în perioada 13-14 februarie 2011. Practic, nu a existat poluare !
Cu toate acestea, acelaşi Comisariat al Gărzii de Mediu anunţă că S.C. Petrotel Lukoil SA a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 50.000 lei, în data de 15 februarie 2011, deoarece nu a luat toate măsurile necesare pentru a nu se degaja în atmosferă mirosuri specifice de hidrocarburi, ca urmare a operaţiunilor de dănfuire.
În data de 16 februarie 2011, în urma sesizărilor primite, o echipă din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu s-a deplasat la SC Petrotel Lukoil SA, unde a constatat că în intervalul orar 7:30 – 11:00 nu existau mirosuri specifice de rafinărie.
Comunicatul de presă al SC Petrotel –Lukoil SA precizează : “Depăşirea concentraţiei de benzen înregistrată de staţia de monitorizare amplasată în Piaţa Victoriei nu poate fi atribuită Rafinăriei S.C. Petrotel-Lukoil S.A. Rafinăria nu deţine instalaţii din a căror funcţionare, oprire sau pornire să rezulte emisii ale acestei hidrocarburi. Considerăm că benzenul înregistrat de reţeaua de monitorizare provine din alte surse”.
Cu alte cuvinte, SC Petrotel-Lukoil SA nu îşi asumă poluarea, dar nici nu contestă amenda Gărzii de Mediu.
Domnule ministru,
Deşi Ploieştiul este recunoscut ca singurul oraş din ţară înconjurat de rafinării, poluarea semnalată de cetăţeni şi consemnată de mass-media locale în perioada 11-18 februarie 2011 este o premieră, prin intensitatea mirosurilor propagate în atmosferă şi durata acestui fenomen. În comunicări publice, autorităţile responsabile susţin însă că situaţia nu a fost nici pe departe atât de gravă şi nu au putut indica sursa acestei poluări, cel puţin până în prezent.
De aceea, domnule ministru, vă solicit să dispuneţi deschiderea unei anchete privind poluarea de la Ploieşti, în urma căreia să informaţi cetăţenii cu privire la următoarele aspecte :
– Care sunt cauzele şi implicit sursa poluării înregistrată în perioada 11-18 februarie 2011, în municipiul Ploieşti ?
– Care a fost gravitatea acestui fenomen ?
– Cine se face vinovat pentru extinderea în timp a fenomenului de poluare ?
– Ce măsuri au dispus autorităţile de mediu ?
– Cum poate fi evitată pe viitor o situaţie de acest fel ?
Solicit răspuns scris.
Senator
Daniel Savu