senator

E dificil sa gasesti in trecutul recent o scrisoare atat de dura adresata de liderii universitatilor de medicina din Romania unor parlamentari romani, care mai sunt si medici.

 

Cauza criticilor sunt amendamentele propuse de senatorul PSD Florian Popa, medic si fost rector, si de Daniel Fenechiu, deputat fost PPDD, la legea anti-fumat. Amendamentele respective relaxeaza atat de mult legea incat ar permite din nou fumatul in orice spatiu public. 

Ele sunt sustinute si de alti parlamentari medici, precum Marin Burlea, senator PSD. Astazi, comisiile reunite ale Camerei Deputatilor urmeaza sa decida daca vor acorda un aviz pozitiv sau negativ amendamentelor inainte de votul din plenul Camerei Deputatilor. Un rol principal in dezbatere il joaca al treilea senator PSD, Florin Buicu. Desi Florin Buicu este medic si specialist in sanatate publica, presa a scris in mai multe randuri ca sustine tacit relaxarea legii anti-fumat.

O scrisoare in termeni foarte duri semnata de liderii tuturor universitatilor de medicina din Romania isi exprima „consternarea si profunda dezamagire” in privinta amendamentelor propuse si votate chiar de parlamentari medici: „Aflati sub juramantul lui Hipocrat, preocuparea medicilor NU poate fi alta decat aceea de a lupta, prin orice mijloace, impotriva efectelor devastatoare ale fumatului asupra sanatatii publice si nicidecum de a propune masuri de relaxare a actualei legi antifumat”. Scrisoarea, semnata de membrii Senatului Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania, precizeaza ca „intregul corp medical sustine fara rezerve actuala forma a legii 15/2016 si se opune oricaror amendamente al caror obiectiv il constituie relaxarea prevederilor ei”. Si comisarul european pentru Sanatate a scris recent parlamentarilor romani avertizandu-i ca amendamentele respective „nu protejeaza sanatatea cetatenilor”.

 

Pare ca suntem in fata unei controverse, dar in realitate nu exista nicio controversa. Comunitatea medicala si stiintifica internationala este clara in privinta efectelor nocive ale fumatului in spatii publice inchise. Numeroase studii arata ca nefumatorii sunt complet protejati de efectele nocive ale expunerii la fumul de tigara doar daca se fumeaza in aer liber la distanta de intrarea in cladiri.
Citește articolul integral pe hotnews.ro

 

Opinii Voxpublica
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Mihai Nicolae

Circ, panaramă și suspine la PNL Prahova

Ce să zic? N-am ce să zic! Citiți astea doua texte si cruciți-vă: până aici a ajuns organizația seniorului Quintus. Ca să rămânem în contextul și atmosfera ”pupat toți piața endependenți”, întreb și eu ca...