sedii partide

În timp ce piața chiriilor s-a majorat de la an la an, formațiunile politice beneficiază de spații generoase, în buricul orașului, la prețuri modice.

 

Pe piața imobiliară, un metru pătrat de spațiu comercial în zona centrală a Ploieștiului este pe puțin 30 de euro. În schimb, pentru sediile generoase de partid din Ploiești chiriile sunt simbolice, de ordinul a câtorva zeci de lei/ pe luna sau, cel mult, a câtorva sute de lei/lună. 

Același lucru se întâmplă și în cazul prețului chiriei pentru o garsonieră de numai 40 de mp. Pe piața liberă, pentru o astfel de garsonieră, chiriașul plătește peste 100 de euro, iar pentru un apartament cu două camere se poate ajunge la tarife pentru chirii cuprinse între 150 și chiar 250 de euro, în funcție de dotări și zona în care este amplasat imobilul. 

 

Formațiunile politice beneficiază, însă, de spații generoase, închiriate la prețuri modice. Astfel, pentru un sediu de partid cu o suprafață de aproape 150 de lei, chiria este stabilită la 208 lei/lună. Un exemplu elocvent este fostul spațiu al PNL Ploiești, situat pe strada Gheorghe Lazăr, în suprafață de 114,76 mp. Chiria pentru acest spațiu este stabilită la 328 de lei/lună. Spațiul a fost cedat de liberali anul trecut, după fuziunea cu PDL, iar de atunci a rămas neocupat. Recent, se ia în discuție ca spațiul să fie repartizat PMP, prin hotărâre de Consiliu Local. 

Trebuie precizat că și în cazul celorlalte formațiuni politice chiriile sunt modice comparativ cu tarifele practicate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor din Ploiești sau a spațiilor comerciale. 

Potrivit legii, „închirierea de către autoritățile locale a spațiilor destinate sediilor partidelor politice urmează regimul juridic prevăzut pentru închirierea spațiilor cu destinație de locuință”.