dumitrescu

Într-un interviu acordat observatorulph.ro, Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova, susține că Andrei Volosevici nu a îndeplinit criteriul integrităţii ca să poată fi pus pe listele de candidaţi PNL.

 Reporter: Domnule Iulian Dumitrescu, este clar că a început precampania electorală pentru alegerile parlamentare din luna decembrie. Partidul Naţional Liberal şi Andrei Volosevici sunt capetele de afiş ale scenei politice prahovene în ultimile zile. Trece PNL Prahova printr-o criză politică?

Iulian Dumitrescu: Vă răspund direct: nici vorbă, Partidul Naţional Liberal nu poate trece printr-o criză politică la plecarea unui om. Vorbim despre un partid care are peste o sută de mii de susţinători în Prahova, care a dat primarul Ploieştiului şi alţi 55 de primari în municipii, oraşe şi comune din judeţ. Dar vreau să vă spun în ce cheie trebuie citite demisiile din toamna acestui an. Noi, liberalii, am început pregătirile pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie şi ne aflăm într-o etapă importantă, a definitivării listelor de candidaturi. Schimbarea sistemului electoral, cu alegerea parlamentarilor pe liste şi cu diminuarea numărului acestora faţă de legislatura care tocmai se încheie, creează într-adevăr o problemă într-un partid mare, cum este PNL. Unii dintre actualii parlamentari nu se mai regăsesc pe liste ori consideră că poziţia lor pe liste este neglijabilă, motiv pentru care caută soluţii în alte pseudo-partide sau partide mai mici. Uneori orgoliile sunt de nedepăşit, alteori e vorba de interesul direct al unor parlamentari care au probleme în justiţie să îşi prelungească imunitatea pentru încă patru ani. Asemenea situaţii îi fac pe cei în cauză să caute cu disperare refugiu în partide minore, unde sunt puşi cap de listă şi speră să ajungă din nou în Parlament. Dar pentru aceasta mai au de trecut un mare hop: respectivele partide trebuie să depăşească pragul electoral.

Reporter: Totuşi, Andrei Volosevici putea să aducă PNL voturi importante din Ploieşti. Este posibil ca aceste voturi să se contabilizeze la ALDE, chiar dacă spuneţi că ALDE e un partid minor?

Iulian Dumitrescu: Mă repet, Partidul Naţional Liberal nu poate trece printr-o criză la plecarea unui om. Indiferent cum se numeşte acesta. Pentru a răspunde dorinţei românilor de schimbare a clasei politice, PNL a decis ca, la alegerile parlamentare din acest an, să nu includă pe listele sale candidaţi care au probleme în justiţie. Asta nu înseamnă că nu îi mai recunoaştem pe cei anchetaţi de DNA, dar am decis să-i lăsăm întâi să-şi rezolve problemele cu justiţia, iar dacă sunt nevinovaţi să dovedească asta în instanţă, şi apoi să vină în demnităţile publice. Pentru PNL, schimbarea clasei politice trebuie înțeleasă ca o asumare clară de către partide a noțiunilor de competență, reprezentativitate şi integritate. Andrei Volosevici nu a îndeplinit criteriul integrităţii ca să poată fi pus pe listele de candidaţi PNL. Ca prieten, îi doresc şi lui Andrei să scape de acuzaţiile pentru care a fost trimis în judecată de DNA. Cât despre cariera politică în ALDE, pe care nu eu, ci electoratul l-a situat în rândul partidelor minore, nu cred că este o variantă pe termen lung pentru un liberal convins declarat şi un om cu ambiţii politice ridicate, ci doar un refugiu.

Reporter: Credeţi că plecarea lui Andrei Volosevici din PNL poate să-i creeze probleme primarului liberal al Ploieştiului, Adrian Dobre, având în vedere sprijinul pe care Volosevici i l-a acordat lui Dobre în campania electorală?

Iulian Dumitrescu: Vreau să îi asigur pe ploieşteni că primarul liberal Adrian Dobre va pune în practică tot ce a promis la alegerile din vara acestui an, inclusiv proiectele susţinute şi de Andrei Volosevici. Sunt convins că, peste patru ani, Volosevici însuşi va spune despre Dobre că este cel mai bun primar pe care Ploieştiul l-a avut vreodată. Ştiu că ploieştenii au suferit mult din cauza vechii administraţii PSD, motiv pentru care oamenii aşteaptă, ba nu, cer minuni de la primarul ales în funcţie în urmă cu trei luni. Vor ca Dobre să rezolve azi tot ce Bădescu, Teodorescu şi Ganea nu au reuşit să rezolve în patru ani. Dobre, şi vă rog să remarcaţi acest lucru, a făcut deja primul pas concret pentru materializarea celui mai important vis al ploieştenilor, visul privind construcţia unui nou spital municipal în Ploieşti, contractând studiul de prefezabilitate pentru investiţie. Nu mai spun că a reuşit să rezolve probleme încurcate legate de deratizare, curăţenie, sport, şi exemplele pot continua, pe un buget croit de vechea administraţie PSD, cu majoritate PSD-ALDE în Consiliul local, într-un municipiu bogat, adus însă aproape de faliment tot de către reprezentanţii celor două partide. PNL se aşază alături Adrian Dobre şi de toţi primarii liberali, din cel de-al doilea municipiu al judeţului, Câmpina, din oraşe, din comune, dar şi de viceprimarii sau consilierii din localităţi cu edili de altă coloratură politică spre a putea lucra în binele celor mulţi. Avem în administraţia din Ploieşti şi din Prahova, în general, liberali valoroşi, şi sunt convins că aceştia vor avea performanţe mai bune decât predecesorii lor în funcţii.