mihai apostolache

În data de 20 iulie 2016, Curtea Constituționala a României a declarat neconstituțională Legea pentru modificarea Legii nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali, act normativ prin care se acordau pensii speciale pentru aleșii locali. La acel moment am prezentat această decizie a instanței de contencios constituțional, însa nu am prezentat principalul argument prin care s-a declarat pentru a doua oară neconstituțional acest act normativ.

La solicitarea noastră, Conferențiar univ. dr. Mihai Cristian Apostolache, Director al Centrului de Studii și Cercetări Juridice și Socio-Administrative din cadrul UPG Ploiești, ne-a arătat de ce actualul Parlament ar putea fi considerat lipsit de profesionalism.

“Analiza realizată de Curtea Constituțională asupra legii prin care se acordau pensii speciale aleșilor locali a relevat faptul că membrii Parlamentului României nu cunosc prevederile constituționale. Potrivit art. 147 alin.2 din Constituția României, în cazurile de neconstituționalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, cum este și cazul de față, Parlamentul este obligat să reexamineze dispozițiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curții Constituționale. Ori, Curtea Constituțională, prin Decizia nr. 22 din 20 ianuarie 2016, pronunțată în cadrul controlului anterior de constituționalitate, a constat că legea este neconstituțională în ansamblul său, nu doar anumite dispoziții din cuprinsul acesteia. Drept urmare, Parlamentul trebuia să discute un nou proiect de lege, nu același act normativ declarat neconstituțional în integralitatea sa. Parlamentul putea să discute punctual anumite dispoziții ale actului normativ, decât dacă acel act nu era declarat în integralitate neconstituțional. Din momentul în care decizia Curții Constituționale prin care se declară o lege neconstituțională în integralitatea sa își produce efectele juridice, acel act nu mai există.

Dacă parlamentarii doreau să realizeze o lege prin care să acorde privilegii aleșilor locali, care să fie în concordanță cu textul constituțional, erau obligați să inițieze un nou proiect de lege având același obiect de reglementare, dar care să aibă un conținut compatibil cu normele constituționale.”