alegeri parlamentare

La mai bine de o lună de la alegerile locale, în ciuda faptului că suntem în perioada de concedii, deja lumea se agită când vine vorba de scrutinul pentru parlamentare.

 


Discuții sunt prezente în spațiul public, iar unele trezesc chiar amuzamentul celor care se miră ce pretenții au unele persoane care visează să ajungă parlamentar. Din start trebuie spus că cei care dețin funcția de senator și deputat vor să obțină un nou mandat. A fi parlamentar în România anilor 2016 este ca și cum l-ai apucat pe Dumnezeu de picior. Programul de lucru este flexibil, vizitele în teritoriu nu sunt cu multe dureri de cap... Imunitatea parlamentară este imunitate... Mașină și șofer la scară... Cazare pe bani publici... Iar dacă ai noroc poți deveni președinte al vreunei comisii, cu o remunerație mai specială. Prin urmare, poți considera că o astfel de activitate este una privilegiată.


Bătaie pentru un loc de parlamentar

 


Prin urmare, când vine vorba de parlamentare deja este agitație. Vremurile s-au schimbat și numărul de mandate va fi unul mai mic pentru fiecare formațiune politică, având în vedere că au apărut în cursă și alte formațiuni politice. Din cinci mandate repartizate pe Prahova pentru Senat, potrivit unor calcule vehiculate în zona politicului repartiția va fi de două mandate la PSD, două la PNL și unul la ALDE. La Camera Deputaților, se vorbește deja că cele 12 locuri ar urma să fie repartizate diferit: 5 PSD, 4 PNL, 2 ALDE și 1 PMP.


La social-democrați, locurile sunt deja ocupate la Senat: Augustin Mitu, Georgică Severin și Radu Oprea vor să obțină un nou mandat. La alegerile din 2012, PSD Prahova a obținut patru mandate de senator, pe listă fiind și Daniel Savu, care și-a dat demisia din partid. Printre doritorii unui mandat de senator se numără și Dan Ioniță, ales pe lista PP-DD, dar care a trecut recent la PSD. La Camera Deputaților sunt mult mai mulți doritori. În primul rând sunt vehiculate numele parlamentarilor care au obținut un mandat în 2012, în speță Ion Eparu, Vlad Cosma, Andrei Sava, deși ultimul, spun sursele noastre, nu a prea fost văzut pe la sediul de partid și lumea se întreabă dacă mai este în PSD. Lucrurile nu sunt clare însă nici când este vorba de deputatul Sebastian Ghiță, care a fost ales în 2012 pe lista PSD. Asta pentru că nimeni nu a văzut demisia acestuia din PSD, în ciuda faptului că parlamentarul a anunțat că nu mai este membru al formațiunii politice. În plus, pe site-ul Camerei Deputaților, Sebastian Ghiță figurează ca făcând parte din grupul parlamentar PSD. Își doresc să obțină un mandat de parlamentar, cel puțin zvonurilor, consilierul local George Botez, dar se vehiculează și numele lui Cristian Ganea. În plus, înainte de alegerile locale inclusiv primarul din Bușteni, Emanuel Savin, și-a exprimat intenția de a fi pe liste. În fine, directiva de la Centru este de a fi promovate și nume noi. Prin urmare Laura Moagher, directorul Parcului Constantin Stere, este în cărți. Mai ales după ce s-a auzit că nu va mai fi pe lista scurtă de nominalizări pentru funcția de vicepreședinte al CJ Prahova. Pe la colțuri, social-democrații vorbesc despre faptul că, de data aceasta, accederea pe listă se va face în urma ședinței Biroului Permanent Național, iar unul dintre cei cu șansele cele mai mari, la alegerile parlamentare, ar fi senatorul Augustin Mitu. Astăzi, la ora 19.00, social-democrații se reunesc pentru stabilirea unor detalii organizatorice în pregătirea pentru alegerile din toamnă. Unul ar fi că, Prahova ar urma să fie împărțită în zone mai mici, cu un număr de 3 – 4 localități, astfel încât coordonarea în timpul alegerilor să fie mai bună.

Grațiela Gavrilescu, pe primul loc

La ALDE lucrurile sunt deja clare. La scurt timp după ce deputatul Grațiela Gavrilescu, co-președintele ALDE Prahova, a renunțat la un mandat de consilier județean s-a vehiculat, pe bună dreptate, că gestul a fost luat pentru a-și continua activitatea la Camera Deputaților. Surse din zona politicului vorbesc și despre o candidatură a vicepreședintelui ALDE, Cătălin Beciu, dar și despre posibila candidatură a lui Marius Mateescu, actual consilier local, precum și a lui George Pană, viceprimarul municipiului Ploiești. Surprize vor fi însă multe și din partea ALDE, având în vedere că se aude că, pe ultima sută de metri, vor exista numeroase transferuri de la București.

Primarii vor să fie deputați, la PNL

La PNL, lucrurile sunt și mai agitate, după ce printre pretendenții la un post de parlamentar se numără și mai mulți primari. Cel puțin așa spun sursele noastre. De exemplu, printre numele vehiculate se regăsesc  cel al edililor din Bucov, din Urlați, dar din alte localități din Prahova. Iar zvonurile nu se opresc aici. Fostul consilier local din Câmpina, Marian Nistor, actualmente consilier județean, precum și fostul consilier județean Daniel Neagoe se pare că sunt alți doi pretendenți pentru un mandat de parlamentar. Lista însă va include și numele actualilor parlamentari. Potrivit surselor noastre, Iulian Dumitrescu, care și-a dat demisia din CJ Prahova, va candida la un nou mandat de senator. Tot pentru un mandat de senator, spun cei din zona politicului, va candida și Andrei Volosevici. Nu același lucru se spune și despre Ion Luchian care are două mandate de deputat, în perioada 2000-2004 și 2004 – 2008, precum și un mandat de senator (2012 – 2016). Prin urmare, liberalii vorbesc că lista de la alegerile parlamentare este lungă și, cu siguranță, vor exista multe doleanțe. Toți parlamentarii actuali vor un nou mandat. Este vorba prin urmare de deputații Roberta Anastase (apropiații susținând că parlamentarul este tentat și pentru un post de europarlamentar), George Ionescu, Alexandri Nicolae, Mircea Roșca, Dragoș Gunia și Sorin Teju. Discuțiile însă la liberali ar urma să fie finalizate prin septembrie, după ce toată lumea se întoarce din concedii și, cu siguranță, va fi scandal.


Candidatură surpriză la PMP


Pe lista de la alegerile parlamentare, din partea PMP ar urma să figureze Cătălina Bozianu, recent scoasă din cărți pentru funcția de vicepreședinte al CJ Prahova. Mulți dau ca sigură și candidatura lui Daniel Niculae, care în viitorul apropiat ar urma să ajungă prim-vicepreședintele PMP, după fuziunea prin comasare dintre partidul lui Traian Băsescu și UNPR.