dna sinaia

Fostul procuror șef al Parchetului de pe lângă judecătoria Sinaia, Iulian Vaduvan, a fost adus cu mandat la sediul DNA Ploiești.

 

Iulian Vaduvan a fost reținut pentru 24 de ore sub acuzațiile de luare de mită și spălare de bani.

Acesta este suspect ca ar fi luat mită pentru a nu continua cercetările în mai multe dosare aflate în ancheta la Parchetul Sinaia. Se pare că Vaduvan a fost denunțat chiar de persoana pe care a protejat-o.

Update: Potrivit informațiilor nostre, mita pe care procurorul a luat-o este în valoare de aprox 30.000 euro , bani și alte foloase, pentru rezolvarea favorabila a unor dosare.

 

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 iunie 2016, a inculpatului

VĂDUVAN IULIAN COSTIN, la data faptelor prim - procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 
- luare de mită, în formă continuată, 
- spălare de bani, în formă continuată. 

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora: 
În perioada 2007-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în timp ce îndeplinea funcția de prim procuror și efectua și supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, a pretins și a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un om de afaceri (denunțător în cauză) carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deținea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum și sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei.

Aceste foloase au fost pretinse și primite de magistrat în schimbul asigurării protecției omului de afaceri, în sensul soluționării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunțător împotriva altor persoane și instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum și pentru soluționarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societățile pe care le reprezenta.

În acest context, în perioada 2007 – 2015, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluții favorabile denunțătorului în 12 dosare penale.

Totodată, în perioada 2008-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 105.815,67 lei, pretinsă și primită cu titlu de mită de la omul de afaceri, cerându-i acestuia, în prealabil, să o disimuleze în forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele acestuia și soția sa.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

La data de 01 iulie 2016, inculpatul Văduvan Iulian Costin urmează să fie prezentat Curții de Apel Ploiești cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

Național
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Ecaterina Andronescu, audiată la DNA

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a ajuns la DNA în această dimineață. Ea a fost chemată să dea declarații ca martor în dosarul în care omul de afaceri Dinu Pescariu și fostul...