gratiela gavrilescu

Negocieri intense între liderii partidelor politice din Prahova pentru funcția de președinte de Consiliu Județean Prahova, după rezultatul alegerilor care au avut loc duminica trecută. Având în vedere că nici PSD și nici PNL nu au reușit un scor suficient de bun care să le asigure majoritatea în CJ, este nevoie de o alianță politică, iar ALDE pare să fie acum formațiunea cea mai curtată și de social-democrați și de liberali.

 

Cum în astfel de situații, tonul se dă de la București, sunt tot mai multe voci care o dau drept viitor președinte al CJ Prahova pe Grațiela Gavrilescu, în prezent deputat, după ce Liviu Dragnea, președintele PSD și Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, au bătut palma oficial. În Prahova, ALDE ia șefia CJ Prahova, iar PSD funcția de vicepreședinte, ar fi înțelegerea. Susținută de Tăriceanu și cu o majoritate garantată de consilierii PSD, Gavrilescu ar fi dispusă să sacrifice câteva luni de deputăție, până la alegerile parlamentare din toamnă, pentru a conduce unul dintre cele mai bogate județe din România. O altă informație scăpată pe surse se îndreaptă către liderul PSD Prahova, Bogdan Toader. Despre acesta se afirmă din ce în ce mai insistent că nu are deloc sprijinul lui Dragnea, drept urmare nici șanse să devină președintele Consiliului Județean. Mai mult, nici măcar fotoliul de vicepreședinte al CJ nu i-ar fi oferit, acesta fiind rezervat unui personaj cu o imagine suficient de bună pentru a atrage, în toamnă, voturile alegătorilor. Este vorba despre Emanoil Savin, primarul reales al stațiunii Bușteni, un politician versat, bogat și cu multă trecere în rândul liderilor politici de la București. Chiar dacă are toate atuurile pentru această funcție, Savin vine cu un mare handicap: nu a candidat pe lista de consilieri județeni, iar, conform Legii Administrației Publice (215/2001), la secțiunea Atribuțiile CJ, art 104, punctul1,  litera a, președintele și cei doi vicepreședinți sunt aleși din rândul consilierilor. Dar, în politica românească orice este posibil, și, dacă va fi nevoie ca Savin să fie vicepreședinte, se va găsi cu siguranță o portiță.

Pentru ca toată această strategie să fie viabilă ține doar de intuiția Grațielei Gavrilescu. Va avea ea curajul să renunțe, chiar și până în toamnă, la confortul dat de imunitatea parlamentară, în această perioadă de vânătoare de vrăjitoare? PSD-iștii, care nu vor să piardă funcția de președinte al CJ, susțin în cor că așa ceva nu se va întâmpla niciodată, și se bazează pe faptul că Gavrilescu își dorește mai degrabă o funcție la nivel înalt, probabil ministrul Mediului, în niciun caz pe cea de lider de județ.

Cea de-a doua variantă, pe care mulți o văd realizabilă, se îndreaptă către forța pe care încă o mai deține PSD în Prahova și, prin urmare, acest partid va face totul să rămână cu prima funcție din județ. Așadar Bogdan Toader, președinte de CJ, cu sau fără sprijinul lui Dragnea, și doi reprezentanți ALDE , vicepreședinți de CJ, unul dintre aceștia fiind, din nou, Grațiela Gavrilescu.