vot

Senatul a adoptat ieri o lege semnată de 37 de parlamentari (majoritatea de la PSD), prin care se modifică Codul Penal şi se reintroduce infracţiunea de “defăimare a ţării sau a naţiunii” şi “ofensă la adresa însemnelor României”. Pedepsele merg până la trei ani închisoare.

 

Trebuie spus că legea a fost adoptată tacit în Senat, aşadar fără dezbateri, aleşii noştrii fiind mai preocupaţi de pregătirea alegerilor locale decât de dezbateri pe legi.

Iniţiatorul legii este Sorin Avram Iacoban, deputat PSD de Iaşi, însă proiectul a fost semnat de alţi 36 de parlamentari, printre care se află Gabriela Firea şi Sorin Ilieşiu, dar şi parlamentari cu probleme penale: Gabriel Mutu (urmărit penal de DIICOT pentru evaziune fiscală), Niculae Bădălău (dosar de trafic de influenţă deschis de DNA), Marian Neacşu (condamnat definitiv la 6 luni închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă).

Potrivit proiectului de completare a Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, este introdus un nou articol care defineşte “dispreţul” pentru însemnele României. Ce rezultă?

 

Ce este ”ofensa adusă însemnelor naţionale”, conform proiectului de lege:

“fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României”; pedeapsa: închisoare de la 1 an la 3 ani.
“fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile”, pedeapsa: închisoare de la 6 luni la 2 ani.
Ce este ”disprețul” (conform raportului Comisiei juridice, sesizate în fond):

“Prin dispreţ pentru însemnele României, pentru embleme sau semnele de care se folosesc autorităţile se înţelege: lipsa de consideraţie sau stimă, sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenţie şi defăimare”.
Dar ce reprezintă, din punct de vedere juridic, ”lipsa de considerație sau stimă”? Am încercat să aflăm chiar de la inițiatorii proiectului de lege.

 

Iniţiatorii au uitat ce conţine legea

Laurenţiu Chirvăsuţă (deputat UNPR de Galaţi) este unul dintre iniţiatorii acestei legi, însă el nu a ştiut să ne explice cum se va aplica în practică această prevedere, deoarece “nu este în problemă” şi trebuie să se documenteze: “Nu vă pot spune nimic la momentul acesta, pentru că nu sunt în situaţie, nu sunt în problemă. Mă documentez şi mâine vă răspund. Nu sunt un calculator să ţin minte tot!”.
Citește articolul integral pe romaniacurata.ro