candea campina

Retras de mai bine de zece ani din activitatea publică, iar ulterior pensionării, fără o carieră vizibilă în mediul privat, Constantin Cândea, vrea să câștige funcția de primar ca reprezentant al social democraților.

 

Se luptă cu Horia Tiseanu (PNL fost PDL), un personaj cu o notorietate extrem de mare în oraș, după trei mandate de primar și cam tot atâtea de viceprimar. Ce șanse au social-democrații să câștige alegerile locale din iunie cu un candidat cunoscut doar în cadrul unui cerc restrâns de câmpineni, în special polițiști trecuți de prima tinerețe, care l-au avut drept șef pe Cândea, în perioada în care acesta a condus Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, este greu de anticipat.

Nici măcar din această funcție, Constantin Cândea nu a apucat să-și facă un nume, așa cum s-a întâmplat cu ceilalți comandanți ai Inspectoratului, pentru că nu a condus Poliția Prahova decât o scurtă perioadă de timp și asta cu ani în urmă  ( a fost trecut în rezervă în anul 2005). Mai mult, înainte de a ajunge șef al IJP Prahova, Cândea nu a fost un polițist "de teren", ci a fost profesor  la Școala de Agenți de Poliție din Câmpina pentru că ulterior să devină comandantul acestei unități de învățământ. Din această funcție a devenit inspector șef al IJP Prahova.

CV-ul îl recomandă pentru postul de primar al unui municipiu, dar ca să ajungă în această funcție are de trecut un mare hop: lipsa notorietății. Orice s-ar spune despre șansele fostului ofițer de poliție de a câștiga alegerile, un lucru este cert: nu este cunoscut în oraș, iar acest aspect este clar în favoarea contracandidatului său, Horia Tiseanu, care pleacă în cursa electorală din pole position.

 

Nu există în acest moment la nivelul municipiului Câmpina un sondaj de opinie oficial, pentru a dovedi acest lucru. Nu ne putem baza decât pe informația venită dinspre PNL Prahova conform căreia intenția de vot în ceea ce-l privește pe Horia Tiseanu sărea de 55 la sută la sfârșitul anului trecut. Puțin probabil ca informația să nu fie reală, în plus Tiseanu nici nu are nevoie de votul a 50 la sută plus unu dintre alegători, dat fiind faptul că legea electorală s-a modificat, iar primarul va fi ales din primul tur de scrutin.

În plus, la Câmpina a devenit deja o tradiție ca PSD să piardă alegerile locale. S-a întâmplat acest lucru chiar acum patru ani când USL era pe val și "rupea" tot în țară. Mai puțin la Câmpina.

Pornind de la aspectele expuse mai sus nu putem să nu ne întrebăm care a fost logica social-democraților câmpineni atunci când au decis să meargă în alegeri cu un perosnaj decent, neimplicat în scandaluri penalo-politice, cu o biografie interesantă, dar total necunoscut la nivel de oraș. Au fost nenumărate zvonuri legate de candidatul PSD la Câmpina, până ca acesta să fie anunțat oficial. Au fost vehiculate trei nume: managerul Spitalului Municipal Câmpina, dr. Călin Tiu, un alt medic, Mihaela Neagu Petrovici,veterană în PSD, și Jenica Tabacu, directorul Muzeulului Iulia Hașdeu din Câmpina, dar niciodată Cândea.  Pe oricare dintre cei trei i-ar fi ales pentru a se lupta cu Tiseanu în alegerile locale, PSD ar fi avut șanse reale să câștige. Atât Tiu, cât și Tabacu și Petrovici au refuzat oferta și așa s-a ajuns la Cândea.

 

S-a spus că a fost as-ul din mânecă, lovitura de grație dată lui Tiseanu, mișcare de geniu...nici vorbă. PSD nu mișcă deloc în perioada de dinaintea campaniei electorale. O făcea, zgomots chiar, în anii electorali anteriori: conferințe de presă săptămânale în care se aduceau acuzații serioase la adresa conducerii Primăriei Câmpina, informații scăpate pe surse etc.  Acum este liniște, inclusiv în mediul online, o zonă pe care psd-iștii din Câmpina nu par că o stăpânesc și o ignoră în detrimentul lor.

Așadar există o singură concluzie: PSD s-a resemnat la Câmpina și speră doar la un post de viceprimar și măcar cinci locuri în Consiliul Local. Va fi greu de obținut și acest lucru. În consecință singurul candidat care intră cu adevărat în cursă pentru postul de primar al municipiului Câmpina este de departe Horia Tiseanu. El are un singur contracandidat:  DNA-ul, acolo unde zace undeva într-un sertar, de mai bine de un an, un dosar care vizează actuala conducere a Primăriei Câmpina și ilegalitățile semnalate de Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) în ceea ce privește construcția pasajului suprateran de la intrare în oraș.

E adevărat, nu doar Cândea și Tiseanu și-au anunțat candidaturile pentru Primăria Câmpina. Mai sunt alte cinci persoane, reprezentanții ALDE (Daniel Ioniță), PSRO(Nicoleta Gherman), UNPR (Andrei Istrate) și PMP (Adrian Pițigoi) și independentul Cezar Grama, dar șansele ca aceștia să câștige Primăria Câmpina sunt nule. Merită avuți în vedere Ioniță și Pițigoi din prisma faptului că aceștia au un mandat de consilier local și în ultimii patru ani au fost de câteva ori în atenția opiniei publice atunci când au i-au făcut opoziție lui Tiseanu în timpul ședințelor de Consiliu Local. E posibil ca aceștia să încurce puțin socotelile  atunci când se va forma majoritatea în Consiliul Local Câmpina.