mita electorala campanie

Campania electorală pentru alegerile locale, programate pe 5 iunie, vine la pachet cu o serie de restricții.

Dacă până anul trecut oferirea de pixuri, căni, brichete sau alte obiecte promoționale nu era interzisă, de anul acesta au apărut reguli noi. Autoritatea Electorală Permanentă a publicat chiar un ghid privind finanțarea în campania electorală.

Astfel, potrivit noilor reguli, „este interzisă utilizarea în campania electorală a pixurilor, cănilor, ceasurilor, tricourilor, jachetelor, gecilor, impermeabilelor, pelerinelor, vestelor, șepcilor, căciulilor, fularelor, sacoșelor sau a pungilor și a altor materiale din poliester, umbrelelor, găleților și alte materiale din aceeași categorie, brichetelor, chibriturilor, produselor alimentare, produselor alcoolice, ţigărilor și a altor alimente asemenea”.

Totodată, potrivit aceluiași ghid, este interzisă „oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.