tarciceanuAlina Gorghiu a anuntat marti ca PNL a inceput strangerea de semnaturi pentru a demara procedura de schimbare a lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea Senatului.

 
Aceasta a precizat ca este vorba de un proiect comun cu UNPR in acest sens, singurul partid care s-au exprimat public in favoarea schimbarii liderului ALDE. 
Observatorulph.ro a scris despre acest demers aici: UNPR, alianță cu PNL pentru debarcarea lui Tăriceanu de la șefia Senatului
 
"Este un demers de bun simt si un demers firesc pe care PNL  il demareaza in aceasta saptamana. Trebuie strans un anumit numar de semnaturi. Cei care au spus in spatiul public ca se vor ralia la acest demers sunt cei de la UNPR" a declarat Gorghiu in conferinta de presa de dupa sedinta Biroului Politic National. "Am mai discutat informal cu unii, altii din acest partid care si-a schimbat conducerea si pare a incerca o noua cale cel putin la capitolul imagine. Insa fiecare secunda pe care UNPR o petrece in siajul PSD inseamna disparitia UNPR," a mai spus ea.  
 
"Este un demers pe care nu l-am ascuns niciodata, dat fiind faptul ca dl Tariceanu nu indeplineste standardele pe care un presedinte de Senat ar trebui sa le indeplineasca. Nu stie decat sa vina public cu mesaje anti-justitie si jigniri la dresa competitorilor politici. Discutiile la nivel de lideri de grup in Senat sunt foarte bune la acest moment. Au fost mandatati sa demareze deja strangerea de semnaturi," a precizat copresedintele PNL.Intrebat daca mai este oportuna schimbarea avand in vedere ca nu mai este mult din aceasta sesiune parlamentara, celalalt copreseidnte PNL Vasile Blaga a raspuns: "Si cu o zi inainte demersul este important."Cei doi lideri PNL au refuzat sa spuna cine l-ar putea inlocui pe Tariceanu.
 
Potrivit Regulamentului Senatului, revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, in cel putin una dintre urmatoarele imprejurari: a) incalca prevederile Constitutiei; b) incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.Pe de alta parte, revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi propusa si de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor in scris, sub semnatura initiatorilor, o singura data intr-o sesiune. Aceasta se depune la Biroul permanent care analizeaza, in prima sa sedinta, indeplinirea conditiilor regulamentare si decide, prin vot, introducerea acesteia in proiectul de ordine de zi a urmatoarei sedinte de plen.
sursa: