dna ploiesti

DNA a cerut Ministerului de Externe documentele legate de o licitație cățtigată de una dintre firmele apropiate de Sebastian Ghiță.

 

Surse MAE confirmate de surse judiciare au informat că, săptămâna trecută, DNA Ploieşti a solicitat Ministerului Afacerilor Externe toată documentaţia privind atribuirea contractului IT pentru „Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni” (SIMISC).

Contractul în valoare de aproape 7 milioane de euro – fonduri europene – a fost atribuit de MAE pe 12 ianuarie 2015 asocierii dintre Siveco şi Expert One Research (fostă XOR IT Systems), o firmă cu acţionari apropiaţi de deputatul Sebastian Ghiţă, vizat acum de o cerere de arestare într-un alt dosar penal.

Ce e SIMISC

 

SIMISC este sistemul IT al MAE care furnizează servicii electronice prin care cetăţenii români din Diaspora pot solicita online informaţii consulare, documente de identitate şi călătorie, servicii pentru cetăţenie, acte de stare civilă sau notariale.

SIMISC este parte a unui sistem online al MAE mult mai mare, denumit E-CONS, în valoare de 50 de milioane de euro. Sistemul Informatic Integrat Consular conţine şase componente: Sistemul Naţional de Informaţii privind Vizele (SNIV), Portal pentru facilitarea solicitării vizelor (E-Viza), Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Călătorie (E-Pass), Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS), Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC) şi Registrul Electronic al Documentelor (RED).

Cine e în spatele firmei Expert One Research

 

Compania este fosta XOR IT Systems, cea care a câştigat în vara lui 2012 procedura de achiziţie organizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru softul privind depistarea eventualelor voturi multiple la referendumul de demitere a fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. Jurnaliştii de la Rise Project au dezvăluit atunci că în spatele XOR IT se află firme off-shore din Cipru şi Belize controlate de Bogdan Padiu, unul dintre apropiaţii lui Sebastian Ghiţă, fost coleg de liceu cu deputatul şi fondator al companiei Teamnet International. 

Anul trecut, la atribuirea contractului SIMISC, Hotnews nota că noii acţionari ai firmei Expert One Research erau Dan Ionuţ Rizea şi Gabriel Găitănaru, de asemenea apropiaţi de Sebastian Ghiţă. Cei doi au avut diferite funcţii în cadrul XOR IT. 

Tot în 2015, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru pe averea şi firmele apropiate de Sebastian Ghiţă, printre care şi Expert One Research, însă Instanţa Supremă a ridicat parţial măsurile asiguratorii.

 

Probleme şi la Siveco

Irina Socol, fondatorul Siveco, a fost arestată în 2014 într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Siveco România, alături de alte 50 de companii, ar fi făcut tranzacţii fictive pentru a scăpa de impozitul pe profit. Siveco a câştigat, de asemenea, numeroase contracte cu statul român.
Citește articolul integral pe romaniacurata.ro

 

 

 

Național
  • Vineri, 20 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Elena Udrea, audiată la DNA

Elena Udrea a sosit vineri, în jurul orei 11:00, la sediul DNA, unde urmează să fie audiată într-un dosar mai vechi legat de Hidroelectrica, dosar de care se ocupa fostul procuror Mihaiela Moraru...