Fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, a fost citat, marți, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în dosarul Microsoft, potrivit Digi24.

 

Procurorii DNA au arătat că, în 2004, s-a creat un grup central format din Claudiu Florică (reprezentantul Fujitsu Siemens Computers, prin care s-au cumpărat produsele Microsoft), Dinu Pescariu (tenisman apropiat de PSD, însărcinat cu împărțirea mitelor) și avocatul Doru Boștină (se ocupa de acte și legalizarea lor), care s-au folosit de influența lor pentru a cumpra produse Microsoft. 

Astfel, în 2004, acest grup s-a folosit și de influența omului de afaceri Dumitru Nicolae – NIRO, apropiat de lideri PSD, în special de Șerban Mihăilescu (pe atunci, secretar general al Guvernului Năstase) și de Dan Nica (pe atunci, ministru al Comunicațiilor), prin care s-a deschis “ușa” obținerii cumpărării produselor Microsoft prin firma reprezentată de Claudiu Florică, Fujitsu Siemens Computers și “aprobarea” ca discountul de 47%, oferit de Microsoft, să fie plătit totuși de la bugetul statului pentru a fi împărțit între intermediari și oamenii politici. Spre exemplu, din tranşa de 54 de milioane de dolari, 20 de milioane de dolari au ajuns la firme controlate de Dinu Pescariu și apoi împărțite grupării infracționale – intermediari și oameni politici.

Potrivit anchetatorilor, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru de Turism, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

 

Totodată, potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societăţii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a făcut un denunţ la DNA, arătând că i-a plătit lui Dorin Cocoş prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

La rândul său, Dinu Pescariu, vizat în dosarul "Microsoft", a denunţat-o pe Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justiţie".

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

 

La finalul lunii octombrie, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru şi-au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi în dosarul "Microsoft"în fața instanței. Gheorghe Ştefan şi-a susţinut în continuare nevinovăţia.

sursa: romanialibera.ro