Candidatul independent la Primăria Ploiești, Radu Popescu, a postat pe Facebook un plan de măsuri prin care vrea să transforme orașul aurului negru într-unul mai verde.

 

Postarea candidatului Radu Popescu pe Facebook: Ploiești: de la orașul aurului negru la un oraș mai VERDE

Cunoscut drept orașul aurului negru, Ploieștiul se află mult în urma altor localități urbane din România la capitolul spații verzi. Va putea vreodată orașul în care locuim să devină un oraș verde, care să atingă sau cel puțin să se apropie de capacitatea de conservare sau de extindere a spațiilor verzi pe care o au alte localități din România? Înconjurați de zone industriale, ploieștenii respiră un aer care uneori devine greu de suportat, iar noi ne aflăm în coada clasamentului la suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor: mai puțin de șapte metri pătrați.

Nici măcar după ce va fi finalizat Parcul Municipal Vest, aflat încă în șantier, Ploieștiul nu va avea posibilitatea să ajungă la nivelul mediei europene în privința zonelor verzi din interiorul orașului, medie care atinge și 28 de metri pătrați pentru fiecare locuitor.

 

Reconsiderarea modului în care se poate îmbunătăți calitatea mediului înconjurător din Ploiești – inclusiv prin amenajări peisagistice (care să nu se rezume doar la ronduri de flori) sau prin plantarea de noi arbori, acolo unde acest lucru este posibil – ar trebui să fie una dintre prioritățile viitoarei administrații locale. Fără un mediu mai curat nu ne vom putea scuza în fața copiilor noștri pentru aerul pe care îl respiră.

Elementele potențial nocive din aerul pe care îl respirăm pot fi reduse dacă avem în vedere transformarea spațiilor publice, iar fiecare dintre noi ar putea să contribuie la înviorarea vegetației, nu numai pe domeniul public, ci și pe proprietatea particulară a fiecărui ploieștean. Un ansamblu de modificări simple, dar cu efecte importante asupra apariției de noi spații verzi, ar putea începe de la înlocuirea arborilor îmbătrâniți, care ar putea să devină chiar și pericole publice în caz de fenomene meteo cum ar fi furtunile puternice, și înlocuirea acestor pomi extrași cu copaci sau cu arbuști tineri. Amenajarea oricărui spațiu care poate fi ecologizat și înverzit sau reamenajarea și întreținerea spațiilor verzi actuale în concordanță și cu necesitățile ploieștenilor, precum și demararea unei campanii ample de ecologizare și igienizare locală, ar trebui să fie prioritare în privința stării de sănătate a mediului înconjurător. Colaborarea - și nu disputele continue – între societatea civilă și o autoritate locală transparentă va fi calea reală spre progres, inclusiv spre îmbunătățirea calității vieții și a aerului pe care îl respirăm.

Avem nevoie ca VERDELE să redevină la modă în orașul nostru, pentru că Ploieștiul - chiar dacă a fost și este considerat orașul aurului negru - are potențial de a deveni orașul „aurului” verde. Împreună producem schimbarea!

 

Doar uniți vom salva Ploieștiul! (P)