Proiectul de lege este în dezbatere publică până pe 1 martie și prevede ca toți cetățenii români și rezidenți să beneficieze de programe de prevenție, indiferent de calitatea de asigurat.
„Sănătatea în România este împărțită în prevenție, medicină primară, medicină de curativă. Din păcate, medicina curativă, adică spitalul este în prim plan și toata lumea se interesează de spital, iar după cum se știe, spitalul este cel mai scump, din toate punctele de vedere (…). Două lucruri grave s-au întâmplat în Sănătate după 1990: s-au desființat facultățile de pediatrie, pe de o parte, iar pe de altă parte medicina școlară este cvazi-inexistentă”, este de părere Ion Luchian, senatorul liberal, care alături de consilierul județean Viorica Vasile, consilier județean, au susținut, la sediul PNL Prahova, o conferință de presă pe tema proiectului de lege..
Potrivit proiectului de lege, toti beneficiarii programelor care contribuie activ la menținerea sănătății lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Nationale de Asigurări de Sănătate, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii. Persoanele care doresc sa beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie sa îndeplineasca cumulativ doua conditii: să prezinte o stare buna de sănătate sau, dupa caz, să demonstreze ca respectă întocmai recomandările medicului.
„Ca orice lege trebuie să creezi și o responsabilitate pentru partenerul căruia i se adresează legea”, a susținut Ion Luchian, care a explicat că „programul de prevenție este gratuit”. „Este mult mai bine să previi. Eu sunt medic și mă confrunt cu cazuri extrem de grave, în fază terminală”, a povestit Ion Luchian. care susține că prevenția are efecte benefice asupra stării de sănătate.