Observatorulph.ro continuă șirul interviurilor săptămânale cu principalii actori de pe scena politică din Prahova în perspectiva alegerilor din acest an. Astăzi publicăm interviul acordat de Daniel Niculae, președintele UNPR Prahova și candidatul partidului la Primăria Ploiești.

Reporter: Când toată lumea vorbește numai despre candidații PSD și PNL la Primăria Ploiești, ce caută Daniel Niculae de la UNPR în această ecuație?

Daniel Niculae: Dacă am pune problema așa, ar trebui să admitem în competiția electorală doar candidații PSD și PNL. Sondajele arată însă foarte clar că un număr mare de ploieșteni nu sunt reprezentați  de candidații celor două partide, ca să nu mai spunem că un număr cel puțin la fel de mare  de ploieșteni nu sunt hotărâți dacă vor vota și cu cine vor vota pe 5 iunie. Pe de altă parte, nu cred că oamenii doresc neapărat să vadă aceleași figuri politice, care au mai exercitat funcții publice sau care au mai candidat la Primăria Ploiești și nu le-au rezolvat problemele. Prezența mea în această campanie electorală va fi una atipică, a unui om tânăr care nu a avut niciodată vreo legătură cu încrengăturile politice transpartinice prahovene. 

Va fi prezența unui candidat care va avea un dialog bazat pe maximă sinceritate cu alegătorii, din casă în casă, din bloc în bloc, a unui candidat care nu va promite decât că va munci în folosul ploieștenilor, bazându-se permanent pe dialogul și sprijinul acestora. 

Daca mâine ați fi primar, care ar fi primele trei investiții făcute exclusiv în interesul ploieștenilor?

 

Este foarte greu să aleg doar trei. Vă dau câteva exemple :

-decongestionarea și fluidizarea în zone care creează mari probleme ploieștenilor  (ex: zona Podul Înalt, zona Timken -UPG ) și  amenajarea unei magistrale de tranzitare a orașului de la est la vest

-rezolvarea situației spitalului de pediatrie, probabil prin construirea unui nou spital 

- rezolvarea problemei parcărilor, în special în zona centrala a orașului 

- inițierea unui proiect major de izolare termică a blocurilor, capitol la care Ploieştiul stă mult în urma altor orașe 

-construirea unui pod nou în locul cunoscutului "pod de lemn " care este inclus de câțiva ani în zona Gării de Sud și multe altele. 

Primul lucru pe care l-aş face însă în calitate de primar ar fi un amplu sondaj de opinie, care să ne spună foarte clar care sunt problemele pe care ploieștenii le consideră a fi importante pentru ei. Și după aceea m-aş apuca de treabă. 

Cum comentați pierderea fondurilor europene de către actuala administrație a Primăriei Ploiești? De ce ploieștenii sunt singurii care vor plăti incompetența autorităților locale?

Pierderea parțială a finanțării europene pentru proiectele din cadrul Polului de Creștere Ploiești reprezintă un lucru foarte grav, care va afecta dezvoltarea și chiar funcționarea orașului pentru câțiva ani. Știu că nu mai este agreată sintagma "greua moștenire " , dar viitorul primar al municipiului Ploiești va avea o astfel de moștenire. 

Cauzele pentru care s-a ajuns aici sunt multe, complexe și nu avem acum spațiul necesar pentru a le analiza. Un lucru este de subliniat : vina aparține atât actualei administrații, cât și celei din perioada 2008-2012. Și încă ceva :nu cred că ploieștenii vor rămâne singurii care vor plăti pentru aceste lucruri! 

Participarea pe liste separate la alegerile locale, deși toată lumea se aștepta la liste comune cu PSD, nu inseamna o sinucidere din punct de vedere politic a conducerii UNPR si, implicit a dvs.? Cat de realist este target-ul de 15% anuntat la ultima conferinta de presa?

UNPR este un partid tânăr, înființat în anul 2010. Ca orice copil, la început a avut nevoie de ajutor. Acum cred că a venit momentul să dovedească că poate sta pe propriile picioare, că se poate prezenta singur în fața electoratului, pentru a-și  măsura încrederea de care se bucură în fața cetățenilor, pentru a-și măsura forțele cu celelalte partide. Este momentul adevărului pentru UNPR! Soarta partidului nu trebuie să mai depindă de bunătatea "prietenilor" , ci de voința cetățenilor. Ținta de 15% din votul prahovenilor pentru alegerile locale din 5 iunie este una ambițioasă, care mobilizează toți candidații și toate organizațiile noastre locale. La mijloc este un calcul matematic, care rezultă din estimarea scorurilor electorale pe care le vom obține la nivelul fiecărei localități. Este foarte clar cred și pentru dumneavoastră că UNPR din 2016 nu mai este UNPR din 2012! Avem o structură mult mai puternică pe care ne bazăm, formată din primari, consilieri județeni, peste 160 de consilieri locali  (mulți rezultați din fuziunea cu PP-DD) și organizații în aproape toate localitățile județului. Vă dau și un pronostic :UNPR va oferi surprize placute în multe localități prahovene importante. 

Ati cerut Prefecturii Prahova reanalizarea procedurilor de validare a consilierilor locali, considerand ilegale si cerand anularea deciziilor Consiliului Local Ploiesti din 2013 pana in prezent. Nu va e teama ca generati un haos administrativ urias?

 Nu dorim în nici un caz generarea unui haos administrativ. Așteptăm din partea Prefecturii o poziție din care să rezulte că pentru validarea unui consilier local este nevoie de aceleași documente, prevăzute de lege, indiferent de cum îl cheamă pe acel consilier. Nu putem lăsa o astfel de problemă la bunul plac al unor consilieri care au de plătit polițe mai vechi, care nu au nici o legătură cu legea și buna credință în exercitarea mandatului. 

 Invocati si dvs innoirea clasei politice. Dati-mi exemple concrete din UNPR Prahova de noi politicieni.

.Aş prefera să fac aceste nominalizări în momentul în care vom prezenta candidații la funcțiile de primar sau consilier.  Și când spun oameni noi, depinde și de nivelul la care privim lucrurile. Dacă este un politician tânăr, care a activat la un nivel inferior până în prezent ,iar UNPR îi dă șansa să se afirme la un nivel mai înalt, acesta poate fi considerat un politician nou. Și avem astfel de cazuri. 

Ce mesaj le adresati ploiestenilor cu cateva luni inainte de alegerile locale?

 Să fie constienți de faptul că viitorul lor stă în puterea lor, în votul lor. Dacă actuala clasă politică nu le mai este pe plac să vină la vot pentru a o schimba. Să nu aștepte pe alții să facă în locul lor acest lucru. 

Să aibă încredere în oameni noi, tineri și serioși care au o nouă viziune asupra interesului public si doresc o relație fundamentală intre cetățean și alesul său. 

Să fie atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor. 

Să nu se lase manipulați, cumpărați,  amăgiți. 

Să creadă în viitorul orașului lor, în puterea noastră de a depăși momentul critic în care ne aflăm.