Deși inițial premierul Dacian Cioloș a respins propunerea conducerii PNL de modificare a legii electorale astfel încât la alegerile locale din iunie primarii să fie aleși din două tururi, preșdintele Iohannis, care a și promulgat actuala variantă cu un singur tur de scrutin, și-a reevaluat poziția.

 

Potrivit gandul.info, premierul Dacian Cioloş susţine că va discuta cu partidele despre modificarea legii electorale astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Şeful Guvernului nu a mai fost aşa de tranşant ca în urmă cu o săptămână când le-a spus liberalilor că nu va da o ordonanţă de urgenţă pentru a modifica regulile cu cinci luni înaintea alegerilor. Cioloş a spus că studiază toate variantele, inclusiv cea a asumării răspunderii guvernului.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin este una "foarte bună", însă se pune întrebarea dacă legea mai poate fi schimbată cu atât de puţin timp înaintea alegerilor.

Întrebat la conferința de presă susținută săptămâna trecută cum comentează posibilitatea alegerii primarului din două tururi, senatorul Andrei Volosevici, candidatul PNL la Primăria Ploiești, a declarat: "Ar fi o decizie foarte bună, pe care am susținută personal la Senat. Dacă veți vedea cum am votat proiectul care a devenit apoi lege veți vedea că am votat în favoarea amendamentului cu două tururi la primărie Nu știu însă dacă mai este suficient timp pentru schimbarea legislației electorale".