2015 a fost unul dintre cei mai agitaţi ani ai luptei anticorupţie din Prahova. Politicieni locali, dar şi din Capitalî au fost audiaţi la sediul DNA Ploieşti, iar mulţi dintre ei au trecut măcar o noapte şi prin arestul preventiv. De la primarul demisionar al municipiului, Iulian Bădescu, până la Victor Ponta, pelerinajul politico-penal de la Ploieşti a fost unul de forţă.

 

Sediul Serviciului Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost, în 2015, centrul „cutremurului“ de pe scena politică şi administrativă din Prahova, dar nu numai. „VIP-urile“ venite de nevoie la discuţii cu procurorii anticorupţie au fost atât de numeroase în 2015 încât ploieştenii au ajuns să facă pariuri despre cine este, într-o zi sau alta, la audieri. De asemenea, simpla vedere a carurilor de transmisie a televiziunilor din faţa DNA atrăgea ca un magnet oameni care şi-ar fi dorit să vadă pe viu „hoţii“ din politică şi administraţie. La final de an, „spectacolul“ s-a încheiat, pentru Prahova, destul de dramatic: Ploieştiul nu mai are primar ales, preşedintele Consiliului Judeţean este suspendat, iar două tinere speranţe trimise în Parlament sunt anchetate pentru corupţie. La rândul lor, şeful Spitalului Judeţean, al Poliţiei Locale Ploieşti, directorul Finanţelor Publice Ploieşti, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova, adjunctul din Poliţia Judeţeană, dar şi ofiţeri BCCO, consilieri locali şi diverşi funcţionari sunt anchetaţi pentru fapte de corupţie.
Semnalul pentru lupta anticorupţie a început pe 4 februarie 2015, când Daniel Petre, director general al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGFP) Ploieşti, a fost reţinut de procurorii DNA Ploieşti pentru luare de mită. Daniel Petre a comis faptele pe când era director executiv adjunct la Direcţia Economică din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, dar şi ca director al DGFP Prahova. A fost ridicat imediat după percheziţiile efectuate în biroul său, în urma unui denunţ, şi acuzat că a favorizat firme pentru atribuirea unor lucrări de modernizare a unui drum judeţean, dar şi pentru sprijinirea unei firme cercetată pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Două două luni în arest preventiv, a fost plasat în arest la domiciliu şi trimis în judecată.
Dosarul Herţanu, o „caracatiţă“ cu ramificaţii până la Bucureşti
În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro. Lucrarea a fost câştigată de firma lui Herţanu, SC Grossman Engineering Group, în urma unei „licitaţii“ cu SC Hidro Prahova, societate a Consiliului Judeţean Prahova. Iulia Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta Dosarul a atras ca un tăvălug nume sonore la DNA: deputatul de Prahova Vlad Cosma, şeful Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, deputatul Sebastian Ghiţă, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, omul de afaceri Liviu Munteanu, dar şi fostul consilier judeţean Mihail Coman. Ca martori au fost audiaţi şi diverşi funcţionari din CJ Prahova şi din HidroPrahova. Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic. Ghiţă şi cei doi Cosma nu au precupeţit nici un efort pentru atribuirea ilegală a contractului: au făcut intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale, au exercitat presiuni privind înlocuirea din funcţie asupra unor persoane din HidroPrahova şi pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.
Citeste mai mult: adev.ro/o02wde