oprea-rosca
Sursa foto: Facebook Mircea Roșca

Refuzul senatorului Ion Luchian de a semna documentele de transfer ale unei secretare de la cabinetul deputatului Mircea Roșca, la sediul PNL Prahova a dus la apariția unei situații care ar putea să-l coste pe primul funcția de co-președinte al organizației. Conform surselor noastre, refuzul a generat aseară o ședință ad-hoc a Biroului Politic Județean (BPJ) al fostului PNL ai cărui membri i-au dat un ultimatum senatorului: “ori te impui în fața pedeliștilor, ori facem demersuri la București să fii schimbat din funcția de co-președinte”.

 

În teorie și conform statutului partidului, BPJ al vechiului PNL Prahova nu mai există. În practică, organismul nu a încetat nicio secundă să funcționeze după fuziunea cu PDL, fiind la baza unor decizii importante pentru noul PNL.
Exemplu: hotărârile de demitere din funcțiile politice sau retragere a sprijinului politic pentru liberali “vechi” cum sunt Bianca Bora – fost președinte al tineretului liberal, sau consilierul județen Mairus Fenichiu, vicepreședinte al PNL Prahova, au la bază deciziile adoptate mai întâi de acest for. Dealtfel, “vechiul liberal” Marius Fenechiu a și avut câteva ieșiri publice pe această temă.
Elementul comun al multora dintre aceste hotărâri îl constituie relația cu fostul președinte al liberalilor prahoveni, deputatul Mircea Roșca, a personajelor puse în discuție.
Ce s-a întâmplat aseară? După încheierea ședinței noului BPJ format atât din membrii ai vechiului PNL, cât și ai vechiului PDL, deputatul Mircea Roșca i-a invitat să mai rămână la o discuție pe “vechii liberali”. Alături de Vlad Oprea, primarul de Sinaia și vicepreședinte al organizației, și deputatul Nicolae Alexandri, Roșca i-a reproșat senatorului Ion Luchian faptul că “este un co-președinte slab”, care “i-a lăsat pe pedeliști să-i calce în picioare pe vechii liberali” și „să preia conducerea noului PNL”, subliniind că acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă el s-ar fi aflat la conducere.
Discuția s-a încheiat cu un ultimatum dat lui Luchian: “ori rezolvi problema transferului, ori te zburăm de pe funcție”, Roșca subliniind de mai multe ori că a discutat cu “conducerea de la București situația lui Luchian” care nu face față negocierilor cu pedeliștii.
De unde a pornit scandalul? Conform acelorași surse, scandalul a pornit de la refuzul lui Luchian de a semna transferul la PNL, de pe cabinetul deputatului Roșca, a secretarei Roza Tase. Luchian ar fi motivat refuzul său prin faptul că PNL are deja o secretară și nu-și mai poate asuma costurile de salarizare pentru cea de-a doua secretară. Roza fiind unul dintre membrii de bază ai echipei fostului președinte Mircea Roșca, refuzul lui Luchian a amorsat un conflict vechi existent între cei doi.
Despre ce este vorba? De remarcat faptul că nu este pentru prima dată când “vechii liberali” grupați în jurul fostului președinte Mircea Roșca se arată nemulțumiți de apropierea de nou-veniții din PDL a unora dintre foștii colegi liberali. Cooperarea pedeliștii în interiorul noului PNL este văzută de cei grupați în jurul lui Roșca drept un act de “trădare”.
De aici și situațiile penibile în care s-a pus PNL Prahova în ultimele luni. Amânarea sine-die a deciziei cu privire la nominalizarea candidatului pentru primăria Ploiești,  inexistența unei comunicări publice coerente, poziționarea organizației în opoziție clară cu alianța PSD-UNPR –ALDE sunt doar câteva dintre ele.