Consilierul local PNL Dragoș Măchițescu acuză Primăria Ploiești că nu participă la „Programul Rabla Local” din simplu dezinteres. Acesta a solicitat clarificări în plenul ședinței de Consiliu Local, în legătură cu demersurile făcute de către primărie, însă răspunsul a fost scurt și la obiect: „Nu sunt bani!”.
Dragoș Măchițescu a explicat printr-un mesaj pe Facebook situația în care se află Primăria Ploiești:
Primăria Ploiești nu participă la programul „Rabla Local” din lipsă de interes!
Ieri, în plenul şedinței de Consiliul Local, am solicitat clarificări cu privire la demersurile pe care Primăria le-a interprins ca oraşul nostru să participe la programul „Rabla local”, lansat de Administrația Fondului de Mediu..
Răspunsul m-a „şocat”: Nu sunt bani! Un răspuns la îndemână, care de fapt acoperă lipsa de implicare din partea Primăriei.
Primării din Prahova cărora le pasă şi care au găsit resursele financiare astfel încât să asigure cota de contribuție:
Câmpina, Azuga, Măgurele, Drajna, Aluniş, Teişani, Telega, Lipăneşti, ş.a.m.d.
În acest sens am solicitat Primăriei să informeze cetățenii, cu privire la aceste aspecte, printr-un comunicat oficial.
Consiliul Local NU a avut pe ordinea de zi, la nicio sedință din acest an, un proiect de hotărâre prin care să aprobe participarea la acest program, lansat de Administrația Fondului de Mediu.
Am solicitat ca la urmatoarea etapă Primăria să asigure sursele de finantare, astfel încât ploieştenii să beneficieze de acest program.
Ce presupune programul Rabla Local?
Prin intermediul programului ploieştenii care doreau sa-şi caseze o mașină mai veche de 15 ani puteau primi, de la Primărie, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligați să-i folosească pentru a cumpăra o mașină nouă.
E bine de știut că suma de 3.000 de lei se plătea cu un efort partajat între Ministerul Mediului(AFM) și autoritatea publică locală, respectiv 2.400 de lei vin de la Minister și 600 de lei de la Primărie din bugetul local.
Ce beneficii aduce programul?
Autoturismele vechi ocupă inutil locurile de parcare, atât de necesare, într-un oraş aglomerat precum este Ploieştiul.
De asemenea, autoturismele vechi poluează când se află în trafic. Lipsa lor ar aduce un impact pozitiv asupra mediului, prin reducerea poluării și emisiilor de gaze cu efect de seră.