Grupul consilierilor PNL a prezentat, marți, topul celor mai mari datorii înregistrate de municipalitatea ploieșteană, atât la societățile aflate în subordinea Consiliului Local, dar și la bănci. „Ploieștiul, în momentul de față, înregistrează datorii aproape cât bugetul pe un an”, a susținut Roberta Anastase, senatorul PNL.
Subiectul legat de datoriile Primăriei Ploiești către societățile TCE și Termo Ploiești a generat ample discuții controversate la ultima ședință a Consiliului Local.
Citește și: Datorii uriașe ale TCE Ploiești la ANAF. Consilierii i-au cerut socoteală primarului Ploieștiului [VIDEO]
Senatorul PNL Roberta Anastase și grupul consilierilor liberali au prezentat, marți, o radiografie a datoriilor pe care le are Primăria Ploiești atât la TCE, cât și la Termo Ploiești – două societăți din subordinea Consiliului Local, dar și datoriile municipalității la bănci, dar și la fostul operator de termoficare.
Primaria Ploiesti îngropată în datorii. Liberalii au prezentat topul celor mai mari debite
„Ploieștiul, în momentul de față, înregistrează datorii aproape cât bugetul pe un an de zile al Ploieștiului. Această lipsă de responsabilitate, sincer, eu nu o înțeleg.
Avem două lucruri care ard, dar ard puternic. Pe 8 iulie este termenul limită până la care TCE-ul trebuie să negocieze eșalonarea datoriilor la ANAF sau dacă nu intră în insolvență”, a susținut Roberta Anastase, senator PNL, care a menționat și alte datorii mari ale municipalității.
„La ora actuală, TCE a emis facturi în valoare de 23 de milioane de lei către Primăria Municipiului Ploiești, dintre care suma de 15 milioane de lei reprezintă o creanță certă, lichidă, exigibilă, trecută de scadență. Această sumă este foarte, foarte necesară TCE-ului pentru îndeplinirea obligației către ANAF, obligație, repet, scadentă pe data de 8 iulie”, a precizat Vlad Frusina, consilier PNL, care a susținut că se solicită Primăriei Ploiești să achite aceste facturi.
Săptămână trecută, potrivit consilierului local, TCE a depus o notificare la Primăria Ploiești, care constă, potrivit consilierului local Vlad Frusina, „în obligarea Primăriei în achitarea facturilor deja scadente, depășite, urmând ca, în cazul în care nu avem un răspuns pozitiv să demarăm procedurile judiciare în acest sens”.
Primaria Ploiesti îngropată în datorii. Liberalii au prezentat topul celor mai mari debite
Lista datoriilor Primăriei Ploiești, potrivit liberalilor, este, însă, mult mai lungă.
„În al doilea rând este perioada în care se face achiziția gazului ieftin pentru la iarnă, iar acest lucru nu se întâmplă. Ba mai mult, Primăria Ploiești înregistrează datorii de 30 de milioane la societatea de termie.
Acestea două fiind lucrurile care sunt presante, sunt urgente, necesită adresare imediată. N-are rost să vă spun datoriile la bănci – 30 de milioane, 100 de milioane certe, recunoscute, către Veolia, dar, atenție, Curtea Internațională de Arbitraj s-a pronunțat, într-o primă etapă, asupra sumei de 246 de milioane… Nu mai vreau să mă gândesc la penalități și așa mai departe ”, a precizat Roberta Anastase, senator PNL.
Citește și: Fonduri europene ratate la Ploiești. Document ADR Sud Muntenia
Liberalii ploieșteni au tras un semnal de alarmă și cu privire la faptul că există riscul ca Ploieștiul să piardă finanțare europeană în valoare de 150 de milioane de euro.
„Putem muta aceste proiecte pe următorul exercițiu bugetar, dar asta nu înseamnă că fondurile respective nu vor fi pierdute”, a susținut Dragoș Măchițescu, care a menționat riscurile care pot să apară în cazul în care lucrările nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului viitor.
Ploieștenii ar dori sa stie: pe ce s-au cheltuit banii de care primaria a dispus, cine sunt cei responsabili de gestionarea banului public, ce masuri au fost luate pentru a trage la răspundere pe cei care nu si-au făcut treaba sau au facut-o prost
Vedeti articolul referitor la strada Mircea cel Batran si aveti o parte din raspunsul la intrebarea dumneavoastra .