Deputatul prahovean liberal Mircea Roșca cere lămuriri șefului MAE, Lucian Aurescu, în urma eșecului României de aderare la spațiul Schengen.
„Stimate domnule ministru,
Eșecul aderării României la Spațiul Schengen este considerat de către o parte a opiniei publice românești ca fiind eșecul diplomației țării noastre. Mai multe articole și opinii care au fost făcute publice în ultimele zile critică politica externă a României, dar mai ales faptul că nu s-au făcut demersurile necesare pentru a preîntâmpina sau de a preconiza un vot precum cel al Austriei.
Decizia cu privire la aderarea țării noastre la Spațiul Schengen suntem cu toții de acord că a fost una profund politică, care a luat prin surprindere toți românii. Nimeni nu s-a așteptat ca tocmai Austria, țară pe care o consideram ca fiind apropiată de România prin prisma relațiilor externe despre care ni s-a tot vorbit, să fie împotriva României. Decizia luată de statul austriac nu a avut nicio legătură cu faptul că România a îndeplinit, de 11 ani de zile, toate condițiile pentru a fi parte a Schengen. Ea a reprezentat oportunismul de moment al celor care conduc statul austriac.
În aceste condiții, ca principal coordonator al politicii externe a țării noastre, dumneavoastră vă revine o responsabilitate majoră în ceea ce privește deciziile care se iau cu referire la România atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în relația cu alte state.
Românii au nevoie de o serie de lămuriri cu privire la ceea ce s-a întâmplat pe parcursul negocierilor privind aderarea la Spațiul Schengen.
Domnule ministru, având în vedere cele expuse, vă solicit să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1) Care au fost acțiunile întreprinse de către Ministerul Afacerilor Externe cu privire la aderarea la Spațiul Schengen pe parcursul ultimului an?
2) A fost informat Ministerul Afacerilor Externe cu privire la posibilitatea respingerii de către Austria a aderării României la Spațiul Schengen pe parcursul ultimului an?
3) Câte întâlniri oficiale au existat între Ministerul Afacerilor Externe din România și reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la subiectul Schengen?
4) Având în vedere că decizia Austriei cu privire la România a avut loc pe ultima sută de metri, care au fost demersurile pe care dumneavoastră le-ați făcut pe lângă statele cu adevărat influente la nivel european și de susținerea cărora s-a spus că am beneficiat, pentru a întoarce decizia Austriei și pentru a obține un vot favorabil?
Menționez că doresc răspunsul în scris.
Vă mulțumesc!” a scris Mircea Roșca pe pagina de Facebook.