- Publicitate -

Cum s-a ajuns la criza apei calde din Ploiești?

Data:

Consilierul județean Prahova în Acțiune, Mihai Apostolache, a publicat pe pagina sa de Facebook cronologia crizei apei calde. În opinia sa, actuala criză din Ploiești este generată de lipsa dialogului instituțional dintre Primarul Municipiului Ploiești, Președintele Consiliului Județean Prahova, ADI Termo Prahova și operator.

- Publicitate -
”Am urmărit cu atenție dezbaterea de ieri seară, organizată de reprezentanți ai societății civile, pe tema serviciului de alimentare cu agent termic în sistem centralizat pentru Municipiul Ploiești.
Și din această dezbatere s-a desprins clar faptul că situația de criză în care a ajuns Municipiul Ploiești a apărut din cauza lipsei dialogului instituțional dintre Primarul Municipiului Ploiești, Președintele Consiliului Județean Prahova, ADI Termo Prahova și operator.
Printre principiile care stau la baza administrației publice în unitățile administrativ-teritoriale se numără principiul cooperării și principiul responsabilității.
Asocierea municipiului cu județul, prin formarea ADI Termo Prahova, s-a făcut deoarece județul Prahova deține echipamentele de producție (CET Brazi) și rețeaua primară, iar municipiul deține rețeaua secundară. Proiectele de hotărâri de asociere a celor două unități administrativ-teritoriale (Ploiești și Prahova) au fost inițiate de Primarul Municipiului Ploiești, ca autoritate executivă a municipiului, respectiv, Președintele Consiliului Județean, ca autoritate executivă a Consiliului Județean Prahova și au fost aprobate de Consiliul Local al Municipiului Ploiești, respectiv de Consiliul Județean Prahova.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termo Prahova a rezultat din acordul de voință al celor două unități administrativ-teritoriale și a avut rolul, în prima etapă, de a pregăti documentația pentru organizarea licitației pentru concesionarea serviciului de alimentare cu agent termic în sistem centralizat pentru Municipiul Ploiești și de a organiza, efectiv, această licitație.
ADI Termo Prahova a apelat la soluția propusă prin studiul privind stabilirea modalității optime de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în sistem centralizat la nivelul județului Prahova pentru Municipiul Ploiești, și anume delegarea prin concesiune a gestiunii acestui serviciu către un operator privat.
După finalizarea licitației, ADI Termo Prahova a anunțat câștigătorul licitației, o asociere de două societăți, și a semnat, în data de 9 mai 2022, contractul de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu agent termic în sistem centralizat pentru Municipiul Ploiești.
Serviciul public de alimentare cu agent termic în sistem centralizat pentru municipiul Ploiesti este serviciu public de interes local, nu de interes județean. Conform Constituției și Codului Administrativ, consiliul județean este o autoritate a administrației publice pentru coordonarea consiliilor comunale și orășenești în vederea realizării serviciilor publice de interes județean.
Pentru că și în această dezbatere Primarul Municipiului Ploiești a acuzat constant Consiliului Județean Prahova, fac precizarea că la nivelul Județului Prahova activează două autorități ale administrației publice constituite în baza principiului autonomiei locale: președintele consiliului județean, ca autoritate executivă, și consiliul județean, ca autoritate deliberativă.
Președintele Consiliului Județean este cel care asigură reprezentarea județului în relația cu autoritățile publice, cu alte persoane juridice și cu persoane fizice.
Dacă primarul municipiului Ploiești nu a reușit să dialogheze cu președintele consiliului județean Prahova nu este de vină Consiliul Județean Prahova, ca autoritate deliberativă. Consiliul Județean Prahova, ca deliberativ județean, și-a jucat rolul său în procedura de gestionare a serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru municipiul Ploiești, adoptând mai multe hotărâri în acest sens.
Date și acte:
1. 31 martie 2021 – prin HCJ nr. 48 s-a aprobat strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova pentru perioada 2021-2027
2. 28 aprilie 2021 – prin HCJ nr. 173 s-a aprobat actualizarea studiului privind stabilirea modalității optime de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat în sistem producție-transport-distribuție la nivelul județului Prahova pentru Municipiul Ploiești.
3. 21 mai 2021 – prin HCJ nr. 85 s-a avizat Planul Teritorial pentru o tranziție justă a județului Prahova.
4. 31 mai 2021 – prin HCJ nr. 90 s-a aprobat asocierea județului Prahova cu Municipiul Ploiești și constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de utilități publice pentru serviciul de producere, transport, distribuție și furnizare de energie termică în sistem centralizat “Termo Prahova”.
5. 20 iulie 2021 – prin HCJ nr. 141 au fost desemnați membri în primul Consiliu Director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termo Prahova.
6. 13 septembrie 2021 – prin HCJ nr. 189 s-au mandatat reprezentanții Județului Prahova în ADI Termo Prahova să voteze următoarele proiecte:
– Alegerea președintelui asociației
– Alegerea membrilor consiliului director
– Desemnarea unui membru al AGA pentru a semna documentele necesare pentru a intra în relația cu banca
– Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli
– Aprobarea organigramei și a statului de funcții
7. 7 decembrie 2021 – prin HCJ nr. 280 s-a avizat Regulamentul de organizare și funcționare și documentația de atribuire a contractului de delegare a gestiunii prin concesiune a serviciului de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat în sistem de producție-transport-distribuție la nivelul județului Prahova pentru Municipiul Ploiești (fișa de date a concesiunii, caietul de sarcini, modelul de contract, formulare).
8. 31 ianuarie 2022 – prin HCJ nr. 41 s-au avizat modificările și completările la documentația de atribuire a contractului de delegare a gestiunii prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat în sistem producție-transport-distribuție la nivelul județului Prahova pentru municipiul Ploiești
9. 9 mai 2022 – prin HCJ nr. 114 a fost mandatat președintele consiliului județean, în calitate de președinte ADI Termo Prahova, să semneze contractul de delegare prin concesiune a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică din Municipiul Ploiești
10. 22 iunie 2022 – prin HCJ nr. 145 s-a acordat mandat președintelui consiliului județean, în calitate de președinte ADI Termo Prahova, să semneze actul aditional nr. 1 la contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică din Municipiul Ploiești
11. 01 august 2022 – prin HCJ nr. 205 s-a acordat un mandat reprezentanților judetului Prahova în ADI Termo Prahova să voteze rezilierea contractului de delegare prin concesiune a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică din Municipiul Ploiești
12. 31 august 2022 – prin HCJ nr. 211 s-au alocat fonduri pentru reparații la instalațiile din cadrul CET Brazi”

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

2 COMENTARII

  1. Din articol reiese clar ca asocierea Primarie&CJ denumita ADI Termo Ph deține ca active CET Brazi + rețeaua de distribuție primara (proprietar CJ) și rețeaua secundara (oraseneasca) de distribuție (onor Primaria). Xntreruperea apei calde a fost generata de necesitatea efectuării reviziei la cazanul de apa calda de la CET Brazi (proprietar CJ). Operatorul de termoficare a întrerupt la 1.08.22 furnizarea apei calde și s- a apucat de făcut revizia cazanului. Onor CJ a reziliat unilateral contractul cu operatorul de termoficare și a ordonat sistarea lucrărilor de revizie. Debian la 31.08.22 CJ a alocat fonduri pentru reparația cazanului. Acum urmează licitații, contestații semnarea contractului + 30 zile pentru efectuarea lucrărilor. Si dupa ce termini de repart cazanul nu mai ai operator deoarece i- ai reziliat contractul. Nu se scoate o vorba despre furnizarea agentului termic. Voi oameni buni cine credeți ca este responsabil de toată aceasta situație?

  2. Onorabilul s-a oprit tocmai la faza în care CJ și ADI au dat ordin operatorului să oprească reparațiile. Wi a uita să spună că CJ și ADI au încălcat legea când au desemnat două societăți. Curat murdar, coane Fănică …

Comentariile sunt închise.

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...

SGU a început operațiunea de demolare a garajelor ilegale din Ploiești [FOTO-VIDEO]

Angajații SGU Ploiești demolează astăzi mai multe garaje construite...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...

De ce e importantă conducerea defensivă într-un trafic agresiv? Sfaturile expertului Silviu Toma [VIDEO]

Silviu Toma face o analiză pertinentă a stilului de condus al românilor.
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Accident în Ploiești. Un șofer de 27 de ani a ajuns la spital

Un accident rutier s-a produs, miercuri seară, la intersecția...

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...
- Publicitate -