Deputatul prahovean al PNL, Mircea Roșca, anunță pe pagina de Facebook că a fost adoptat în cadrul ședinței comune a Comisiei pentru industrii şi servicii și a Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, un raport de adoptare pentru proiectul de lege care urmează să reglementeze exploatarea rezervelor de gaze naturale atât din Marea Neagră, cât și de pe teritoriul țării, atunci când acestea se află la minim 3000 de metri adâncime.
„Resursele de gaze naturale ale țării vor fi exploatate în interesul tuturor românilor!
Am adoptat astăzi, în cadrul ședinței comune a Comisiei pentru industrii şi servicii și a Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, un raport de adoptare pentru proiectul de lege care urmează să reglementeze exploatarea rezervelor de gaze naturale atât din Marea Neagră, cât și de pe teritoriul țării, atunci când acestea se află la minim 3000 de metri adâncime. Forma agreată de noi va fi supusă votului final mâine, în plenul Camerei Deputaților.
Comparativ cu toate încercările din trecut ce erau în detrimentul statului român și contrar multora ce vor vorbi și acum în numele demagogiei și populismului, profitând de sensibilitățile pe care le atinge acest subiect în sufletul oricărui român patriot, această propunere este, atât cât îmi permite expertiza mea în domeniu și străduința din Comisie să judec, cea mai bună opțiune pe care România o poate avea în prezent.
Mai mult, consider că, având în vedere contextul geopolitic în care ne aflăm și ținând cont de schimbările ce au loc în domeniul producției de energie, precum înlocuirea gazelor naturale cu hidrogenul, trebuie să profităm de această oportunitate strategică și să exploatăm, la momentul oportun, resurse ce pot deveni irelevante în viitor.
Oricine susține contrariul și se opune pe nedrept și neargumentat acestei legi, urmărește, poate, alte interese decât pe cel național.
Pe scurt, acest proiect de lege prevede că :
– veniturile din urma exploatării vor fi împărțite în proporție de 60% pentru statul român și de 40% pentru investitor;
– statul român va avea drept de preempțiune asupra cantităților de gaze exploatate, adică va putea cumpăra în momente de criză gazul de care are nevoie, chiar și atunci când acesta a fost „promis” unui terț prin contract;
– se va impozita supraprofitul obținut de companii atunci când prețul de vânzare depășește 85 lei/MWh.
În contextul crizei de pe piața energiei la nivel mondial, România are nevoie să redevină independentă energetic, iar acest proiect de lege reprezintă cea mai bună variantă viabilă, care poate atrage investitori, dar care lucrează în interesul nostru, al românilor. Este greu să ne imaginăm că va exista vreodată un investitor care nu-și va dori profit atunci când investește enorm pentru a fora la mii de metri sub mare, așa că datoria noastră a fost de a identifica o soluție prin care investitorii să poată avea profit și să fie interesați să investească în țara noastră, dar prin care România să aibă cel mai mult de câștigat.” a scris Mircea Roșca pe pagina de facebook.