Frenezia disputelor privind reducerea salariilor bugetarilor s-a limitat la veniturile funcţionarilor simpli, în timp ce politicienii au tăcut mâlc în ceea ce-i priveşte pe parlamentari, cu toate că au lefuri consistente şi se bucură de numeroase alte beneficii.
Actuala Putere a vorbit în ultimele săptămâni de măsurile care trebuie luate pentru a diminua cheltuielile privind veniturile salariale ale celor din sectorul de stat, astfel încât deficitul bugetar să fie cât mai mic. Inamicul de moment al guvernanţilor a fost reprezentat de problema unor sporuri încasate de bugetari, unele mai mici, altele mai mari. Însă în niciun moment în care s-a vorbit de strângerea curelei nu a fost menţionată una dintre categoriile privilegiate, cea a parlamentarilor, care ar putea da dovadă de solidaritate cu ceilalţi afectaţi de criză. Deputaţii şi senatorii nu doar că se bucură de unele dintre cele mai mari venituri, dacă ne gândim la indemnizaţiile acestora, ci au şi numeroase beneficii.
Potrivit legilor în vigoare, un deputat sau senator fără nicio funcţie de conducere în comisiile parlamentare sau în Biroul Permanent are o indemnizaţie brută de 18.720 de lei. În condiţiile în care ajung să conducă o comisie din Parlament, indemnizaţia brută ajunge la 20.176 de lei. Cele mai mari indemnizaţii sunt cele ale preşedinţilor celor două Camere, adică Ludovic Orban şi Anca Dragu, care au o indemnizaţie lunară brută de 23.920 de lei. În schimb, cei opt vicepreşedinţi de la Camera Deputaţilor şi Senat au o leafă lunară de 22.256 de lei. Indemnizaţiile acestora vor fi îngheţate în acest an, la fel ca veniturilor fiecărui bugetar, după cum a anunţat premierul Florin Cîţu.
Citește articolul integral pe adevarul.ro
sursa foto: facebook Parlamentul României – Camera Deputaților