Există o soluție pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, care să nu implice CCR. Soluția nu include și celelalte categorii de beneficiari

S-au inflamat spiritele, în momentul în care tema pensiilor spreciale a redevenit temă de campanie electorală.

Marcel Ciolacu a anunțat că își va da demisia în ultima zi a actualului mandat, ca să nu mai beneficieze de pensie specială. Ludovic Orban a afirmat imediat că este doar o manevră electorală ieftină, pentru că Ciolacu are deja un mandat întreg ca parlamentar, așa că va beneficia oricum de pensie.

Și cei de la USR au anunțat că vor demisiona, invocând același motiv.

Există însă o soluție, care ține exclusiv de decizia Parlamentului, în cazul în care partidele parlamentare se pun de acord și vor cu adevărat să arate electoratului că renunță la pensiile speciale.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman: „Din punctul de vedere al PNL, singura soluţie pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor o reprezintă abrogarea capitolului XI din statutul senatorilor şi deputaţilor şi nu există o altă soluţie care să rezolve pe deplin problema.

Azi am depus o solicitare de convocare a Birourilor Permanente Reunite la ora 10:00, aşteptăm să trimită la Comisia de statut proiectul de lege al PNL, care este blocat din luna iunie, de către BP al Camerei Deputaţilor pentru a fi dezbătut şi votat astăzi în plen.

PNL a depus această iniţiativă legislativă la începutul acestui an şi iniţiativa noastră este blocată de către dl. Ciolacu şi de către PSD la nivelul Biroului Permanent, vorbim de Plx 322/2020.

Tot azi solicităm tuturor partidelor să susţină solicitarea PNL şi să dăm un vot în comisia de statut şi în plen pentru proiectul de lege care abrogă capitolul XI cel care în articolele 49 şi 50 face referire la acordarea indemnizaţiilor pentru limita de vârstă pentru parlamentari.”

Roman a precizat că legea spune în ce fel se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor şi că sunt doar trei situaţii: condamnare penală, renunţarea prin cerere scrisă venită din partea parlamentarului şi abrogarea legii, menţionând că PNL susţine abrogarea în integralitate a capitolului.

Din păcate, Parlamentul poate lua o decizie doar în privința pensiilor speciale ale parlamentarilor, celelalte fiind la mâna CCR. Și cum componenții Curții Constituționale sunt printre beneficiarii direcți, decizia lor a fost de blocare a anulării pensiilor, o decizie profund viciată din cauza interesului acestor judecători.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău